A norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott –  77 halálos áldozattal járó norvég cselekményt akarja túlszárnyalni. A felvételek egy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. 

Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek!…  Bárhol támadhatok… Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem… El fogom pusztítani az ártatlanokat

– fenyegetőzött a férfi.

Breiviket akarta túlszárnyalni, TEK
Fotó: Police.hu

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és kiderült, hogy 

a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt. 

A Police.hu közlése szerint a 45 éves férfit a TEK műveleti egysége a múlt héten fogta el. Terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés miatt indítottak a norvég férfival szemben büntetőeljárást. A férfit a bíróság a hét végén letartóztatta.

A Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé, amelyben emberek megölését tervezi. A készenléti rendőrség munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő személy beazonosítását, illetve az általa tervezett cselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését. 

A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.    

A muszlimellenes neonáci Breivik 2011 júliusában a legsúlyosabb támadását követte el Norvégiában

Oslóban gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert ölt meg, majd a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert – többségükben fiatalokat – lőtt agyon. 

A negyvenkét éves Anders Behring Breivik 21 éves börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. 2022-ben – tíz évvel a mészárlás után – a bíróság elutasította a feltételes szabadon bocsátási kérelmét.