Közélet

Könyörtelen ámokfutó

A norvég merénylő meg akarta szabadítani Európát a bevándorlóktól

Beismerte tettét a norvég ámokfutó. A 32 éves oslói férfi kihallgatásán könyörtelennek, de szükségesnek nevezte a gyilkosságokat. A merényleteknek tegnap estig 93 áldozata volt, de a szám még emelkedhet.

Évek óta készült a támadásokra a 32 éves Anders Behring Breivik, aki vallomása szerint könyörtelen, de szükséges tettet követett el a hét halálos áldozattal járó pénteki oslói robbantással és az Utoya szigetén tartott tömegmészárlással. A kettős merénylet halálos áldozatainak a száma 93-ra emelkedett. A norvég férfi ügyvédje, Geir Lippestad azt mondta, védence tényekkel és indítékokkal is szolgált a merénylet körülményeit illetően, de ezekről ő ebben a pillanatban még nem akar beszélni. Mindenben együttműködik a hatóságokkal, ám rendkívüli igényei és követelései vannak. Breivik meghallgatása ma kezdődik egy oslói bíróságon. Tömeggyilkossággal és terrorizmussal vádolják, amiért maximum 21 év börtönre ítélhetik. Saját bevallása szerint bűntársa nem volt, egyedül cselekedett, de büntetőjogi felelősségét egyelőre nem hajlandó elismerni. „A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges” – mondta az ügyvéd az NRK közszolgálati televíziónak.

A norvég rendőrség a hétvégén is kutatott Utoya szigetén a táborban, a baloldali Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén történt mészárlás esetleges további áldozatai után. Közben a rendőrség esetleges hibáit is vizsgálják, mert beszámolók szerint legalább 45 percbe telt, mire odaértek a lövöldözés helyszínére. Így Breiviknek másfél óra állt rendelkezésére, hogy hidegvérrel végrehajtsa a mészárlást. Rendőregyenruhában csalogatta magához a lövések hallatán pánikban menekülő fiatalokat.

Breivik korábban az iszlám, a marxizmus és a kulturális sokszínűség elleni kirohanásokkal tarkított, gyűlölködő videót töltött fel a YouTube-ra. A Templomos Lovagok 2083 címen futó 12 perces film a kettős merénylet napján került fel a videomegosztó portálra, ám azóta eltávolították. A videó valamiféle összefoglalója annak az 1500 oldalas írásnak, amelyet Breivik álnéven tett fel az internetre. A férfi a naplóban leírja, hogy tagja egy kis csoportnak, amely „meg akarja szerezni Nyugat-Európa politikai és katonai irányítását, hogy végrehajtson egy kulturálisan konzervatív politikai programot”. Többször is utal a „multikulturális árulók” a „kulturális marxisták” és a muszlim bevándorlók elleni támadásra.

Ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál. A detonációban hét ember életét vesztette, kilencen súlyosan megsebesültek. Jens Stoltenberg kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és nem sérült meg a támadásban. A miniszterelnök később véres és gyáva támadásnak minősítette az eseményeket.

Mindenki áldozat lehet

„A merénylet azt mutatja, hová vezethet, ha az emberek torz módon gondolkodnak. Az áldozatok nagy száma elborzasztja a gyűlölettel élőket” – mondta Jeszenszky Géza Magyarország leendő norvégiai nagykövete.

Szerinte egy ilyen esemény alkalmas arra, hogy azok, akik Magyarországon gyűlölettel telve élnek, szembenézzenek az indulataikkal.

Szerinte egy ilyen esemény alkalmas arra, hogy azok, akik Magyarországon gyűlölettel telve élnek, szembenézzenek az indulataikkal.-->

Kapcsolódó cikkek