Orbán Viktor miniszterelnök tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. Hozzátette: a kormányfő az igazságügyi miniszteri tisztségre Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli. 

Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy Varga Judit távozik a kormányból. Az igazságügyi miniszter az Európai Parlamentben vezeti majd a Fidesz–KDNP listáját, így Magyarországot a jövőben az Európai Unióban fogja képviselni.

Tuzson a politikai pályáját 1989-ben kezdte az MDF I. és XII. kerületi szervezetének tagjaként, választmányi és elnökségi tisztséget is betöltött. 1996-tól az MDNP tagja, I. és XII. kerületi alelnöke, a Fidelitas tagja. 1998-tól 2006-ig a XII. kerületi önkormányzat fideszes képviselőjeként tevékenykedett.  2013-tól a Pest vármegye 5. választókerületi Fidesz-szervezet elnöke, 2014-től a térség országgyűlési képviselője.

2014-től a Fidesz-frakció szóvivőjének jelölték, egy évvel később a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárává nevezték ki. 2018-től a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, 2020. január 3-tól pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtikára.

Varga Judit kilenc év európai munka után, 2018-ban a köztársasági elnök javaslatára európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár lett, majd 2019-től a negyedik Orbán-kormányban igazságügyi miniszterré nevezték ki. Államtitkárként és miniszterként is fontos szerepet vállalt Magyarország képviseletében és védelmében az előtt. Részt vett a magyar jogállamiságot kétségbe vonó Sargentini-jelentés elleni érvrendszer kidolgozásában, illetve a kormány ellen indított 7-es cikk szerinti eljárásban is képviselte az országot. 

Címlapkép: Molnár Péter / Mediaworks