A jelentős európai tapasztalatot szerzett Varga Judit kapta a feladatot, hogy vezesse a Fidesz–KDNP Európai Parlamenti listáját a 2024-es EP-választáson. Ezzel új, fontos feladattal bővül az igazságügyi miniszter teendőinek listája. Még minisztersége előtt, 2009-től politikai tanácsadóként dolgozott az EP-ben, három évig pedig Áder János képviselői csapatának is tagja volt.

VARGA Judit
Budapest, 2023. május 22.Varga Judit igazságügyi miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. május 22-én. A miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót.MTI/Soós Lajos Budapest, 2023. május 22.
Varga Judit igazságügyi miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. május 22-én. A miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

Kilenc év európai munka után 2018-ban a köztársasági elnök javaslatára Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár lett, majd 2019-től a negyedik Orbán-kormányban igazságügyi miniszterré nevezték ki– írta meg a Magyar Nemzet.

Varga Judit államtitkárként és miniszterként is jelentős szerepet vállalt Magyarország képviseletében és védelmében az előtt. Részt vett a magyar jogállamiságot kétségbe vonó Sargentini-jelentés elleni érvrendszer kidolgozásában, illetve a kormány elleni indított 7-es cikk szerinti eljárásban is képviselte az országot.

Varga 2020-ban a Forbes Magazin Magyarország harmadik legbefolyásosabb női közéleti szereplőjének tartotta. A miniszter köztársasági ösztöndíjas jogász. Jól beszél angolul, németül és franciául, illetve társalgási szinten spanyolul is.

Varga Judit: Magyarország jogállam

Varga Judit Magyarország jogállamiságát hangsúlyozta egy jogtörténeti konferencián. Az igazságügyi miniszter beszédében aláhúzta, hogy a bírók teljes mértékben függetlenek, és az ország tiszteli a hatalommegosztás elvét.

A miniszter kijelentette, hogy jobboldali fordulatot vár a 2024-es EP-választáson, illetve megígérte, hogy aktív szerepet vállal az európai kampányban. Hozzátette, hogy mindent megtesz azért, hogy a konzervatív erők megerősödjenek az Európai Parlamentben.