Közélet

A litván elnök szerint a háború után gyorsan fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba

A litván államfő azt tanácsolta a NATO-hoz tartozó országoknak, hogy hagyják figyelmen kívül azon félelmeiket, miszerint Ukrajna felvétele provokálná Oroszországot.

Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda felszólította a NATO-tagországok vezetőit, hogy 

 

merészebben lépjenek fel Ukrajna tagságának kérdésében jövő héten az országában tartandó csúcstalálkozón,

 

mondván, ez fokozná az Oroszország indította háborúban védekező ukránok harctéri teljesítményét, míg mindenfajta óvatoskodást Moszkva gyengeségként ítélne meg. A Reuters hírügynökségnek adott – kedden megjelent – interjújában az államfő azt tanácsolta a NATO-hoz tartozó országoknak, hogy hagyják figyelmen kívül azon félelmeiket, miszerint Ukrajna felvétele provokálná a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországot. 

European summit on Ukraine, economy and migration
BRUSSELS - President of Lithuania Gitanas Nausčda during a European summit of the leaders of the EU countries to discuss Russia's war of aggression against Ukraine and the continuation of EU aid to the country. Economy, security, defence, migration and external relations were also discussed. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: AFP

„Ne habozzunk merészebb döntéseket hozni, különben a Putyin-rezsim úgy fogja értékelni, hogy a nyugati szövetségesek túl gyengék, akiket félre lehet állítani és megadják magukat” – mondta Nauseda hétfőn. „Az erőteljesebb szóhasználat Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban biztosan növelné az ukrán katonák harci kedvét a csatatéren” – tette hozzá a litván elnök. Azt azonban értésre adta, hogy a kedden és szerdán tartandó csúcstalálkozón egész bizonyosan nem születik döntés Kijev felvételéről. 

 

Mindannyian értjük, hogy most, a háború alatt Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz. (...) Ukrajna is megérti ezt. De meg kell határoznunk az eljárást, amely elvezet a csatlakozáshoz

 

 – fogalmazott.  

Lengyel katonákat vezényelnek Litvániába a NATO-csúcs védelmére

Július 11-én és 12-én tartják a litván fővárosban a NATO-csúcstalálkozóját. Az esemény biztosítása érdekében Lengyelország különleges erőinek egy kontingensét átvezényelték Vilniusba. A misszió megvalósítását jóváhagyta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter is.

Kifejtette, hogy Kijev a csúcstalálkozón várakozásai szerint a tagsághoz vezető út megkönnyítésére, továbbá a katonai támogatás fokozására vonatkozóan kaphat ígéretet a szövetségesektől. Nauseda elmondása szerint arra számít, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a csúcstalálkozón. „Remélem, hogy Zelenszkij itt lesz, és fontos szerepet fog játszani a vilniusi döntéshozatalban” – mondta a litván elnök. 

 

litván elnök Ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek