Megállapodtak az tagállamainak állandó képviselői (Coreper) a 2024. évi uniós költségvetési tervezetre vonatkozó tanácsi álláspontról – olvasható az Európai Unió Tanácsának szerdai közleményében. Eszerint a következő évre az unió összesen 187,008 milliárd euró kötelezettségvállalással és 141,167 milliárd euró kifizetéssel számol.

A kötelezettségvállalások több pénzügyi éven keresztül végrehajtott tevékenységekre nyújtott pénzre vonatkozó, jogilag kötelező erejű ígéretek. A kifizetések az EU költségvetésébe a folyó és a korábbi pénzügyi években beállított kötelezettségvállalásokból eredő kiadásokat fedezik. 

Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint a tanács összességében prudens megközelítést alkalmaz, de mindeközben 

annak a fontosságát is hangsúlyozza, hogy a jövő évi költségvetés is tükrözze az Unió Ukrajna népével való szolidaritását, és reagáljon a válságokra. 

Mindemellett kiemelték a szolidaritás elvét, és felhívták a figyelmet annak fontosságára, hogy a költségvetés felhasználása hatékony legyen. Ez ugyanis a tanács álláspontja szerint az EU hitelességét is fokozni fogja az európai polgárok szemében.

Mindemellett a közlemény az igazgatási kiadások visszafogásának céljából közös intézkedésre is felszólít, hiszen ezek a magas és energiaárak következtében meghaladják az eredetileg tervezetteket.

Most a cél a következő lépésként az, hogy a tanács a 2023. szeptember 5-én lezáruló írásbeli eljárás útján, hivatalosan elfogadja a 2024. évi általános költségvetés tervezetéről szóló álláspontját, megnyitva az utat a spanyol elnökség előtt, hogy tárgyalásokat folytasson a jövő évi büdzséről az Európai Parlamenttel.

Noha az unió költségvetése ennél hosszabb távú – 2021–2027 közöttre szól –, azon belül éves költségvetések is készülnek.