Közélet

Brüsszel már lőszert is közösen venne

Az erre használható, költségvetésen kívüli alap terhére, hiszen az uniós büdzséből nem lehet fegyvert vásárolni.

Heteken belül újabb lőszerekhez juthat Ukrajna, miután Brüsszel javaslatot tett arra, hogy kifizesse a tagállami készletekből átadott készleteket. A kezdeményezéshez – amely szerint a lőszerek pótlását is közösen képzelnék el – Dánián kívül minden uniós ország csatlakozott brüsszeli tisztségviselők szerint.

Fotó: AFP

Kijev világossá tette, hogy legsürgősebben 155 mm-es tüzérségi lőszerekre van szüksége, hogy visszaverje a kiújult orosz támadásokat, miután a korábban elért paritást követően újfent jóval több – négyszeres mennyiségű – lövedéket lőnek ki az oroszok, mint az ukránok.

A javaslat szerint mintegy 1 milliárd eurót egy már meglévő uniós alapból fizetnének ki a lőszert küldő országoknak, majd a közösség védelmi ügynöksége tárgyalna a kontinens lőszergyártóival. 

Jelenleg tizenkét tagállamban gyártanak 155 mm-es töltényeket, valamint Norvégiában is. 

Az uniós hadügyminiszterek a jövő héten tovább finomítják a terveket a március 23–24-i EU-csúcs előtt.

A tagállamok egyelőre nem képesek az ukrán felhasználással tartani a lépést, mivel saját készleteik is fogytán vannak, a hadiipar pedig nem rendelkezik a szükséges kapacitással, míg egyes országok pénzt szeretnének a lőszerekért. Csütörtökön a tagállamok nagykövetei javasolták, hogy 

ezt a nemzeti felajánlásokból, de közös költségvetésen kívüli Európai Békeprogram keretéből fizessék. 

Eleinte a lőszerek árának 90 százalékát kapnák meg a felajánlók, később azonban ez a jelenlegi szinthez hasonló 40 százalékra csökkenne.

Ezzel párhuzamosan egy közös beszerzési csoportot is létrehoznának a lőszerek pótlására, amelyhez a 26 EU-tag mellett Norvégia is csatlakozott, és amely közösen fizetne a töltényekért, amint legalább három ország megállapodott az alap használatáról.

Az unió mindemellett a fegyvergyártóknak is nyújtana támogatást, hogy fokozzák a termelésüket. Tavaly az Európai Bizottság javasolta, hogy 

közvetlenül a fegyvergyárakhoz érkezzenek a beruházások, hasonlóan ahhoz, ahogy a vakcinagyárakba fektetett a közösség a koronavírus-járvány alatt.

Noha az uniós költségvetés nem használható közvetlen fegyvervásárlásokra, az ipari kapacitások bővítésére nincs életben hasonló korlátozás. Brüsszel 500 millió eurót különített el az országok közötti koordinációra és a hadiipar versenyképességének és hatékonyságának javítására. Az EB egy szóvivője szerint azonban a lőszerekért és fegyverekért az Európai Békeprogramnak kell fizetnie – írja a Financial Times.

 

fegyverbeszerzések iparpolitika fegyverszállítás
Kapcsolódó cikkek