A fehéroroszországi Wagner-harcosok menekülteknek adhatják ki magukat, hogy bejussanak az EU-ba – figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Fotó: Handout / AFP

Hangsúlyozta: 

a Wagner csoport lehetővé teheti a Fehéroroszországból érkező illegális migrációt is, amit Lengyelország hibrid hadviselésnek nevez.

A Wagner-csapatok egy része júniusban költözött Fehéroroszországba a meghiúsult puccskísérlet utáni megállapodás értelmében.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő korábban tagadta, hogy migránsválságot provokálna Európában azzal, hogy az uniós országokkal közös határaihoz csalogatná a menekülteket. Ennek ellentmond, hogy Morawiecki szombati nyilatkozata szerint a Wagner csoport több mint száz tagja Fehéroroszország északnyugati részére költözött, a Suwalki-szakadék közelébe. Mintegy száz Wagner-katona költözött Grodno városának közelébe, a lengyel és a litván határnál – közölte.

A zsoldosok fehérorosz határőröknek adhatják ki magukat, hogy segítsenek a menekülteknek bejutni az EU-ba, vagy akár maguk is migránsnak adhatják ki magukat, hogy bejussanak a blokkba

– közölte Morawiecki.

Idén eddig 16 ezren próbálták átlépni a fehérorosz–lengyel határt – írja a BBC. A Frontex uniós határvédelmi ügynökség adatai szerint január és június között 2312 illegális határátlépés történt az EU-ba Fehéroroszországból.

Lengyelország és Litvánia is kerítést emelt a Fehéroroszországgal közös határai mentén, hogy megpróbálja csökkenteni az illegális határátlépők számát. Most azt fontolgatják, hogy teljesen lezárják határaikat.