Közélet

Puccskísérlet Oroszországban: Prigozsin állítja, elfoglalta Rosztov katonailag fontos helyszíneit

Az oroszországi Rosztovban a Wagner elfoglalta a közigazgatási épületeket, Moszkva terrorellenes intézkedéseket vezetett be a Wagner csoport vezetőjének fenyegetései miatt. Putyin beszélni fog.

Rosztov megye kormányzója nyugalomra kérte a lakosságot, miután több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy Rosztov városában a Wagner csoport katonái elfoglalták a közigazgatási épületeket.

WAGNER
This video grab taken from a handout footage posted on May 20, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin (2-L) shaking hands with his soldiers in Bakhmut, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia's private army Wagner claimed on May 20, 2023, the total control of the east Ukrainian city of Bakhmut, the epicentre of fighting, as Kyiv said the battle was continuing but admitted the situation was "critical". Bakhmut, a salt mining town that once had a population of 70,000 people, has been the scene of the longest and bloodiest battle in Moscow's more than year-long Ukraine offensive. The fall to Russia of Bakhmut, where both Moscow and Kyiv are believed to have suffered huge losses, would have high symbolic value. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A Reuters tájékoztatása szeirnt Jevgenyij Prigozsin, a csoport vezetője egy új videóüzenetben azt állítja, hogy az oroszországi Rosztov-Don városában minden katonai helyszín a Wagner zsoldoscsoport ellenőrzése alatt áll.

A Wagner-főnök azt is elmondta a Telegramon közzétett videóban, hogy ő és emberei a déli kerületi katonai parancsnokságon, a doni Rosztovban tartózkodnak. Prigozsin szerint ez nem akadályozza Oroszországot az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai műveletben.

A The Kyiv Independent arról számolt be, hogy Vaszilij Golubev, a rosztovi régió kormányzója nyugalomra és otthonmaradásra kérte a lakosságot.

Kedves honfitársaim! A jelenlegi helyzet a rend fenntartása érdekében minden erőfeszítés maximális koncentrációját igényli. A rendfenntartó szervek mindent megtesznek a megye lakóinak biztonsága érdekében. Arra kérek mindenkit, hogy maradjon higgadt, és ne hagyja el otthonát, hacsak nem szükséges

– írta Golubev a Telegramon.

A Wagner csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin paprikás nyilatkozataiból sejthető volt, hogy valami nincs rendben, de minden várakozásnál nagyobb felfordulás támadt pénteken. A Wagner csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

Moszkva polgármestere bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket hoznak az orosz főváros biztonságának megerősítésére. Lezárták az M4-es autópályát a lipecki és a voronyezsi régió határán – közölte Lipeck kormányzója. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet fog mondani az állami televízióban – írja a Reuters által idézett TASZSZ hírügynökség.

 

Jevgenyij Prigozsin oroszország wagner Rosztov
Kapcsolódó cikkek