Közélet

Akár hetvenéves oroszokat is behívhatnak

A tartalékosok szolgálati idejét hosszabbította meg öt évvel az állami duma.

A katonai rendfokozattal rendelkező tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát öt évvel emelte meg az orosz parlament alsóháza kedden. A most elfogadott, a hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló jogszabály értelmében 

azok a férfiak, akik szolgálatukat további kötelezettségvállalás nélkül fejezték be, rendfokozatok alapján meghatározott kategóriák szerint 40., 50., illetve 55. életévükig ismét behívhatók. 

Night rehearsal of Victory Day military parade in Moscow's Red Square
Fotó: Szefa Karacan / Anadolu Agency  / Anadolu Agency via AFP

Egy másik, Oroszországban létező tartalékos erő – melynek tagjai a katonai szolgálat végével vállalták, hogy járandóságért rendszeresen részt vesznek kiképzéseken – szintén tovább lesznek hadra foghatók. A legmagasabb rangú tiszteket akár 70 éves korukig, másokat 65, 60, illetve 50 éves korukig hívhatnak be.

Korábban a sorkatonai szolgálat korhatárát is 27-ről 30 évre emelték. A szabályozás 2024. január elsejével lép életbe, és az új rendszerre való átállás jegyében 2028. január elsejéig egy átmeneti időt is tartalmaz. A törvényjavaslatot Andrej Kartapolov, a duma védelmi bizottságának vezetője terjesztette elő tavaly novemberben.

 

katonai szolgálat Oroszország korhatár
Kapcsolódó cikkek