Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy előzetes normakontrollt kért Novák Katalin köztársasági elnök Lázár János július 4-én elfogadott új építési törvényéről. Az Alkotmánybíróság (AB) elbírálta a köztársasági elnök indítványát: az AB honlapján közzétett július 19-i határozat szerint a testület megállapította, hogy a törvény több pontja alaptörvény-ellenes.

Fotó: Matey István

Novák Katalin azért küldte tovább normakontroll-eljárásra, mert elfogadása esetén Lázár János egy rendelettel felülírhatná a rá vonatkozó törvényt. 

A Hvg.hu cikke szerint az AB is és a testület húszoldalas határozatában arra jutott, hogy „a törvény nem hirdethető ki”, mert alaptörvény-ellenes. Viszont az alkotmánybírák megjegyezték: ez „nem jelenti azt, hogy ne létezne alkotmányos megoldás a törvény által kitűzött célok megvalósítására”. Az AB még ötletet is adott arra, hogy miként: „a fenti jogalkotói célt szolgáló szabályozásnak konkrét feltételeket tartalmazó felhatalmazáson (…) a speciális eljárásrend alapjait és arra vonatkozó kivételeket, eltérési lehetőségeket törvényi szinten szabályozó rendelkezéseken kell alapulnia.” 

Lázár János a döntés után úgy reagált, hogy 

Az Alkotmánybíróság döntését, amely az állami beruházások rendjéről szóló törvénnyel kapcsolatban született, megfontoljuk.

 


 

Állami beruházások: Orbán Viktor azt kérte Lázár Jánostól, „tegyen rendet”

Az építési és közlekedési miniszter szerint eddig sokszor Kőműves Kelemenként építették Magyarországot, de most kultúraváltás jön.