Közélet

Bejelentés nélkül Bulgáriába utazott Zelenszkij

A jövő heti NATO-csúcstalálkozóról egyeztet Volodimir Zelenszkij és a bolgár miniszterelnök. Az ukrán elnök előre be nem jelentett látogatást tart Szófiában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul Bulgáriába érkezett csütörtökön, ahol az ország miniszterelnökével és államfőjével tárgyal. Ezt maga az ukrán elnök tudatta a közösségi oldalán.

Fotó: AFP

Zelenszkij jelezte: Szófiában találkozik Nyikolaj Denkov kormányfővel és Rumen Radev államfővel, akikkel egyebek között biztonsági kérdésekről és a jövő héten esedékes NATO-csúcstalálkozóról egyeztet.

Ukrajna védelmi támogatása, euroatlanti integrációja, a NATO-csúcstalálkozó, biztonsági garanciák és az ukrán békeformula

– sorolta szófiai látogatásának témáit az ukrán elnök a Telegram-oldalán.

Zelenszkij az USA-t és Európát hibáztatja, amiért nem halad az ukrán ellentámadás

Hónapok óta terjedt a világsajtóban, hogy Ukrajna nagyszabású ellentámadásra készül az elfoglalt területeinek visszaszerzésére. A hírek ellenére az offenzíva nem akart elindulni, majd eltérő információk érkeztek azzal kapcsolatban, hogy mi történik a fronton. Volodimir Zelenszkij egy interjúban közölte, hogy az ukrán ellentámadást már sokkal korábban meg kellett volna indítani, viszont erre nem volt lehetőségük, mivel a nyugati szövetségeseik nem küldték elég gyorsan a fegyvereket.

Az észak-atlanti szövetség július 11–12. között Litvániában tartja csúcstalálkozóját.

Ukrajna korábban arra kérte a NATO-t, hogy a vilniusi csúcstalálkozón deklarálja, hogy Kijev a háború befejezése után csatlakozhat a szövetséghez, valamint határozzon meg menetrendet a tagság eléréséhez.

 

nato Ukrajna Bulgária
Kapcsolódó cikkek