Közélet

Zelenszkij az USA-t és Európát hibáztatja, amiért nem halad az ukrán ellentámadás

Hónapok óta terjedt a világsajtóban, hogy Ukrajna egy nagyszabású ellentámadásra készül az elfoglalt területeinek visszaszerzésére. A hírek ellenére az offenzíva nem akart elindulni, majd eltérő információk érkeztek azzal kapcsolatban, hogy mi történik a fronton. Volodimir Zelenszkij egy interjúban közölte, hogy az ukrán ellentámadást már sokkal korábban meg kellett volna indítani, viszont erre nem volt lehetőségük, mivel a nyugati szövetségeseik nem küldték elég gyorsan a fegyvereket.

A lassú fegyverszállítások miatt késlekedett az ukrán ellentámadás – mondta az ukrán elnök egy a CNN-nek adott interjúban. Volodimir Zelenszkij szerint így Oroszországnak elég ideje volt arra, hogy megerősítse a megszállt területek védelmét, és aláaknázza a fontos útvonalakat.

Fotó: AFP

Az interjút Odessza városban készítették tolmács segítségével. Az elnök elmondta: abban bízott, hogy az ellentámadást sokkal korábban megindíthatják, és csalódott, amiért erre csak június elején kerülhetett sor. Hozzátette, hogy a jelenlegi ukrán előrenyomulás ezért ilyen lassú ütemű. A felállt orosz védelemmel szemben csak nagyon lassan tudnak előrehaladni a kijevi erők – írta meg a The Guardian.

Zelenszkij kifejtette, hogy a legnagyobb problémát a fontos útvonalakon elrejtett aknák jelentik. Kifejtette, hogy amennyiben sokkal korábban elindulhatott volna az ellentámadás, akkor Oroszországnak nem lett volna ideje ennyi aknát elrejteni a területen, és az ukrán katonák gyorsabban haladhatnának a céljaik felé.

Sötét biznisz: adócsaló cégeken keresztül ömlött Európába az ukrán gabona

Több száz cég után nyomoznak az ukrán hatóságok, de Magyarországra is vezetnek szálak.

Az interjúban Zelenszkij üzent az amerikai és európai szövetségeseinek. Elmondta, hogy fel kell gyorsítani az utánpótlás szállítását Ukrajnának, különben még több halálos áldozat lesz.

Hálás vagyok az Egyesült Államoknak és Európának a sok támogatásért, de azt meg kell érteni, hogy az ellentámadáshoz több fegyver kell. Már elkéstünk, de az eseményeket felgyorsíthatjuk és életeket menthetünk, ha gyorsabban kapunk még több felszerelést

– mondta az ukrán elnök a CNN-nek.

Miközben az ukránok lassan valósítják meg a régóta emlegetett ellentámadást, addig az oroszok is támadják az ukrán kézen lévő városokat. Az éjszaka sikerült 10 rakétát is átlőniük a front felett, és a nyugati Lviv várost eltalálni. Az ukrán vezérkar közölte, hogy a 10 rakétából 7-et le tudtak lőni, de a többi pusztítást okozott a városban. Többen meghaltak.

 

ukrán ellentámadás Európa USA Zelenszkij Oroszország
Kapcsolódó cikkek