Két francia és két kínai állampolgár, köztük egy csúcstechnológiai cég két vezetője ellen emeltek vádat Párizsban azzal a gyanúval, hogy Kína és Oroszország számára folytattak ipari kémkedést – írta csütörtökön a Le Parisien napilap igazságügyi forrásokra hivatkozva.

Factory of the French semiconductor specialist III-V OMMIC
Az Ommic félvezetőgyártó cég üzeme.
Fotó: IP3 (illusztráció)

A lap szerint a vádemelés március 24-én volt a 63 éves kínai Ruoadan Z., az Ommic félvezetőgyártó elnöke és Marc R., a cég francia vezérigazgatója ellen.

Azzal gyanúsítják őket és két társukat, hogy olyan műszaki eljárásokat, dokumentumokat és fájlokat szolgáltattak ki, amelyeknek külföldi kézre kerülése alapvető érdeksérelmet okozott a francia államnak. 

Amennyiben bűnösnek találják őket, 15 évig terjedő szabadságvesztésre és 225 ezer euró (129,5 millió forint) pénzbüntetésre számíthatnak.

A napilap szerint Marc R. arra dolgozott ki stratégiákat, hogy az Oroszországot sújtó szankciók megkerülésével át lehessen játszani nagy teljesítményű csipeket, tiltólistán szereplő anyagokat és a mikrocsipek hatékonyságának növelésére használt gallium-nitrit technológia tudnivalóit, amelyek Kína érintésével jutottak volna el Moszkvába.

Az első gyanú egy 2021 elején végrehajtott vámellenőrzés során merült fel, így már akkor nyomozást indított a francia antiterrorista ügyészség (PNAT). A PNAT 2022 novemberében átadta az ügyet a belbiztonsági szolgálatnak és a kiemelt pénzügyi bűnügyeket vizsgáló központi irodának. A nyomozás során bűnszervezet keretében elkövetett illegális exporttevékenység, hűtlen kezelés és csempészet gyanúja merült fel.