A dán kormány jogi megoldást keres arra, hogy elejét vehesse a külföldi nagykövetségek előtti Korán-égetéseknek – közölte vasárnap Lars Lokke Rasmussen a DR közszolgálati rádió műsorában.

Az iszlám világban nagy felháborodást keltett, hogy Dánia és Svédország nem lépett fel az országaikban történt Korán-égetésekkel szemben.
Fotó: AFP

Ezek az égetések néhány személy mélyen sértő és felelőtlen cselekedetei. Ez a kisszámú ember nem képviseli azokat az értékeket, amelyekre a dán társadalom épül

– jelentette ki Rasmussen. 

A dán kormány ezért megvizsgálja a beavatkozás lehetőségét olyan helyzetekben, amelyekben például más államokat, kultúrákat, illetve vallásokat sértenek meg, és amelyek erősen negatív hatással járhatnak Dánia számára, nem utolsósorban ami a biztonságot illeti

– hangsúlyozta a külügyi tárcavezető.

Tovább feszülnek a dán–iraki diplomáciai kapcsolatok: Koránt égettek Dániában az iraki nagykövetség előtt

Szombaton több ezren utcára vonultak Bagdadban a svédországi és dániai iszlámellenes tüntetések és Korán-égetések miatt.

Dánia és Svédország az utóbbi hetekben a nemzetközi figyelem és bírálatok kereszttüzébe került iszlámellenes megmozdulások és Korán-égetések miatt. Koppenhága és Stockholm is elítélte ugyan a szent könyvek elégetését, de a szólás és véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva nem tudta ezeknek elejét venni. Az incidensek erőszakos megmozdulásokat provokáltak ki muszlim országokban.

Rasmussen vasárnapi nyilatkozatában közölte: 

függetlenül attól, hogy milyen intézkedést fogadnak el, annak összhangban kell lennie a dán alkotmány által védett szólás és véleménynyilvánítás szabadságával, amelyet nagyon tágan értelmeznek Dániában.