Tüntetők felgyújtották a Korán egy példányát a koppenhágai iraki nagykövetség előtt – adta hírül a Reuters hírügynökség hétfőn. A Dán Patrióták nevű, néhány fős csoport már múlt héten is hasonló módon tüntetett, s a megmozdulásukat Facebook-oldalukon élőben közvetítették. A hétfői demonstráción mindössze két személy vett részt, akik miután megtaposták az iszlám vallás szent könyvét, az iraki zászlóval együtt fel is gyújtották.

Burning of Quran in Denmark protested in Iraq
BAGHDAD, IRAQ - JULY 22: People gather to protest against burning of Quran in Denmark on July 22, 2023 in Baghdad, Iraq. The ultranationalist group called Danske Patrioter burned the holy book in front of Iraq's Embassy in Copenhagen. Murtadha Al-Sudani / Anadolu Agency (Photo by Murtadha Al-Sudani / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Dánia és Irak között ezzel tovább feszülnek az amúgy is konfliktusos diplomáciai kapcsolatok: 

szombaton több ezren utcára vonultak Bagdadban a svédországi és dániai iszlámellenes tüntetések és Korán-égetések miatt. 

A biztonsági erők a tüntetők ellen könnygázt és vízágyút is bevetettek, amikor a tömeg a bagdadi dán nagykövetség elé akart vonulni. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szombaton kijelentette, hogy a Korán elégetői a legszigorúbb büntetést érdemlik.

Az iraki külügyminisztérium hétfői közleményében arra szólította fel az országait, hogy gondolják át a véleménynyilvánítás szabadságát és a tüntetéseket lehetővé tevő gyülekezési jogot, az ilyen esetek ugyanis a szélsőségességnek és gyűlöletnek ágyaznak meg, amelyek valódi veszélyt jelentenek a békés együttélésre.

A külügyi tárca egyúttal sürgette az EU-t, hogy egyértelmű, kollektív álláspontot képviseljen az ilyen és ehhez hasonló visszaélések megakadályozására. Mint írták, sajnálattal nyugtázzák a hallgatást és a határozott fellépés hiányát, ez ugyanis csak utat enged a súlyos bűncselekmények megismétlődésének.

A külügyi szóvivő közölte továbbá, hogy a bagdadi dán diplomáciai delegáció tagjai már két nappal ezelőtt elhagyták az országot, azt azonban nem pontosította, a képviselet pontosan mikor és milyen indokkal jött el Irakból. 

Felgyújtották a bagdadi svéd nagykövetséget a Korán-égetés miatt

A svéd rendőrség engedélyezett egy gyűlést Irak stockholmi nagykövetsége elé, ahol a bejelentett két résztvevő az iraki zászló és a Korán elégetését tervezi. Erre a hírre a Sadr-párti tömegek megrohamozták a bagdadi svéd nagykövetséget csütörtök éjszaka, és felgyújtották az épületét.