Pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. július 8-án ölte meg egy japán férfi Abe Sinzót, a szigetország korábbi miniszterelnökét. A politikus épp egy kampányeseményen vett részt, amikor a támadó lelőtte. Japán azóta sem tért magához a gyászból, az évfordulóról több helyszínen emlékeztek meg, köztük a merénylet színhelyén is. 

1 year since Japan's Ex-PM Shinzo Abe shot dead
Abe Sinzót máig gyászolják rajongói, / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Abe Sinzó életében is jelentős hatással volt az országra, hiszen a leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfő volt, halála óta pedig szintén az egyik legtöbbet emlegett politikus Japánban. A jelenlegi miniszterelnök, Kisida Fumio és Sinzó özvegye zárt körű szertartáson vett részt szombaton egy tokiói buddhista templomban. Sinzó rajongóit a szertartás végén engedték be az épületbe, hogy virágokat helyezzenek el – írja a Reuters

Hiába telt el egyébként egy év, Abe Sinzó merénylője, Jamagami Tecuja még mindig nem állt bíróság elé. A férfi saját kezűleg barkácsolta a gyilkos fegyvert, Sinzót pedig azért akarta megölni, mert úgy vélte: a kormányfő közel áll ahhoz az egyházhoz, amely kisemmizte az édesanyját. A hírek szerint várhatóan jövőre áll bíróság elé a merénylő.