Közélet

Elkezdte a Fehéroroszországgal közös határ megerősítését Ukrajna

Az országba érkező Wagner-zsoldosok miatt aggódnak.

Újabb erődítményekkel és aknacsapdákkal erősítik meg az ukrán–fehérorosz határ védelmét az ukrán fegyveres erők a Wagner-csoport Belaruszba érkezése után – jelentette be Szerhij Najev altábornagy, az ukrán Egyesített Erők parancsnoka szerdán a Telegramon.

Military mobility continues on Zaporizhzhya frontline in Ukraine
ZAPORIZHZHYA REGION, UKRAINE - JULY 16: A soldier poses as Ukrainian artillery division supports soldiers in a counteroffensive on the Zaporizhzhya frontline with M777 in Zaporizhzhya, Ukraine on July 16, 2023. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Gian Marco Benedetto / AFP

A parancsnok kifejtette, hogy tudják, hogy Wagner-zsoldosok érkeznek Fehéroroszország területére, ezért olyan feltételeket teremtenek a határon, hogy az teljesen átjárhatatlan legyen az ellenséges erők számára. Közölte azt is, hogy többek között a csernyihivi régióban az ukrán hadsereg kiásott már több mint negyven kilométer hosszú árkot harckocsik behatolásának megakadályozására. Emellett 

több mint harmincezer, különböző típusú aknacsapdát alakítottak ki a határ mentén.

A Wagner-zsoldosoknak már a hatodik, 100-120 katonai járműből álló hadoszlopa érkezett meg Fehéroroszországba a napokban egy fehérorosz megfigyelőcsoport szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 30-án rendelte el Ukrajna északi határának megerősítését, miután a Wagner tagjai a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországban kezdtek tömegesen megjelenni. Az Ukrajna elleni inváziót részben Fehéroroszország irányából indította Vlagyimir Putyin.

 

Wagner Szerhij Najev Fehéroroszország
Kapcsolódó cikkek