Csatlakozna az amerikai Nemzeti Gárda biztonsági partnerségi programjához Svédország, Finnország és Svájc – közölte csütörtökön Washingtonban a Nemzeti Gárda parancsnoka.

Army,Parade,-,Boots,Close-up
Fotó: Rafal Olkis

Dan Hokanson tábornok a National Press Clubban tartott tájékoztatóján kijelentette, hogy már a közeljövőben mélyülnek és bővülnek a Nemzeti Gárda biztonsági együttműködései Európa-szerte. Hozzátette, hogy 

a friss NATO-tag Finnország és Svédország már tárgyalásokat folytat az amerikai katonai szervezet biztonsági partnerségéhez való csatlakozásról, miközben Svájc vizsgálja annak lehetőségét, hogy csatlakozzon a programhoz.

A katonai vezető úgy vélte, hogy a három ország érdeklődése az amerikai katonai együttműködési lehetőség iránt aláhúzza azt, hogy Oroszország háborúja miként vezet oda, hogy korábban katonailag el nem kötelezett államok felülvizsgálják a pozíciójukat.

Amerika újjáépíti az ukrán légvédelmi rendszert – Az alvilág kezébe kerülhetett sok nyugati fegyver

Az ukrán alvilág is hozzáférhetett az amerikai fegyverekhez – orosz nyom is felfedezhető.

A Nemzeti Gárda Állami partnerségi programja kevesebbet említett, de kulcsfontosságú eszköz az amerikai fegyveres erők számára, hogy külföldi haderőkkel kapcsolatokat építsenek ki, amelyek révén közös gyakorlatokat, képzéseket és oktatási csereprogramokat tartanak.