Csaknem két hétig tartó pusztítás után pénteken csillapodtak a görögországi erdőtüzek, a tűzoltók ugyanakkor még próbálják megfékezni az újra felcsapó lángokat az ország középső részén, ahol az előző nap egy lőszerraktárban történt robbanás elől menekültek az emberek. A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel. A kormány pénteki mérlege szerint 667 erdő- és bozóttűzben 50 ezer hektárnyi növényzet égett le.

Wildfires Continue To Rage In RhodesFirefighters attempt to extinguish a section of the wildfire on the Greek island of Rhodes, on July 26, 2023. Greece is currently grappling with rampant wildfires fueled by sweltering heat, leading to extensive evacuations in various tourist destinations, notably the islands of Rhodes and Corfu. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A lángok csütörtökön elérték a légierő egyik lőszerraktárát Néa Anhialosz tengerparti település mellett. A lerakatban keletkezett tűz hatalmas robbanásokat okozott, és megközelítette a lakónegyedeket, ahonnan az emberek szárazföldön és tengeren menekültek Volosz városába. A közeli katonai repülőtéren állomásozó vadászgépeket elővigyázatosságból áthelyezték – közölte egy kormánytisztviselő. Nikosz Dendiasz görög védelmi miniszter pénteken közölte, hogy elrendelte az incidens kivizsgálását.

A tűzoltók emberfeletti erőfeszítést tettek, ám a Volosz környékén és Ajaloszban újra fellángoló lángokat egyelőre nem sikerült megfékezniük – közölte a katasztrófavédelem. A munkaügyi minisztérium szerdán és csütörtökön is felszólította a környékbeli munkáltatókat, hogy másnap függesszék fel cégeik működését.

Lemondott pénteken Nótisz Mitarákisz, az állampolgárok védelméért felelős miniszter, görög sajtóértesülések szerint azért, mert az elmúlt tíz nap során nem sikerült hatékonyan fellépni az országban több helyütt pusztító erdő- és bozóttüzek ellen, ráadásul a sokak számára válságos napokban egy görög szigeten nyaralt.

Kiriákosz Micotákisz csütörtökön kijelentette, hogy Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítéséért.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezíti a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. A tűzvész eddig öt ember életét követelte az országban. Rodosz szigetén, ahol a hét végén több mint 20 ezer ember menekült el otthonából és a tengerparti szállodákból, tizenegyedik napja küzdenek a lángokkal, a tűz a sziget területének mintegy 10 százalékát felperzselte.