Tizenkétmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-re Budapest Főváros Kormányhivatala. A hivatal a cég által üzemeltetett könyvesboltokban vizsgálta a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadvány forgalmazási körülményeit. A vizsgálat megállapította, hogy a mű homoszexualitást jelenít meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki, és a forgalmazása sem zárt csomagolásban történt.

 

A kormányhivatal az elkövetett jogsértés miatt szabta ki a fogyasztóvédelmi bírságot, és kötelezte a céget a jogszerű forgalmazás biztosítására. A gyermekek védelme érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben szigorúan fellép a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben – olvasható a közleményben.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a 2010 óta eltelt időszakban 2020-ban jelent meg a legtöbb könyv a magyar könyvesboltokban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint. A pandémia magyarországi megjelenésének évében példányszámban ez 28 milliót jelentett, a rekord az új címek számában jelentkezett, ami pedig 14,6 ezer volt. Egy-egy könyvből átlagosan 1900 példányt nyomtattak. 

Új kézben a magyar könyvlánc, megvette a Librit az MCC

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata az SQ Invest Kft.-től megvásárolta a Libri csoport részvényeinek 67,48 százalékát, így az eddig közvetett kisebbségi tulajdonos MCC a cég 98,41 százalékát birtokolja – derül ki az alapítvány közleményéből, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a Libri vezetése változatlan marad, miközben a korábbi többségi tulajdonos igazgatósági tagként folytatja a tevékenységét. A tájékoztatás felidézi, hogy az MCC 2021 áprilisában szerzett tulajdonrészt a Libri csoportban, amióta a cégcsoport üzletileg és pénzügyileg is egyre sikeresebb lett.