Több mint nyolcezer szerző – köztük Margaret Atwood és James Patterson – írta alá azt a nyílt levelet, amelyben kártérítést követelnek a legnagyobb tech vállalatoktól, mivel a műveiket engedély nélkül használták fel a mesterségesintelligencia- (MI) rendszereik betanításához – írta a Business Insider.

Robot,Hand,Writing,The,Book
robot hand writing the book
Fotó: Shutterstock

A futótűzként terjedő, forradalmi mesterséges intelligenciák szerző jogvédelem alatt álló könyvek, cikkek, esszék és versek betáplálásával lettek kifejlesztve, és a sikerüket is csak ennek köszönhetik. Ennek ellenére még egyetlen érintett író sem kapta meg az ezért járó jogdíjakat

– írta az Authors Guild, az Egyesült Államok legrégebbi szerzői jogvédelmi szervezete a kedden közzétett levelében.

A nyílt levelet Sam Altmannak, az OpenAI; Sundar Pichainak, az Alphabet; Mark Zuckerbergnek, a Meta, Emad Mostaque-nak, a Stability AI; Arvid Krishnának, az IBM; valamint Satya Nadellának, a Microsoft vezérigazgatójának címezték. A hónapokkal ezelőtt berobbant MI-mániának ezek a vállalatok az éllovasai, és az aláírók szerint a szerzőket ért károkért is elsősorban ők felelősek.

Az Authors Guild tagjai szerint a generatív MI-programok, amelyek a szerzők alkotásainak a betáplálásával lettek kifejlesztve, a szakmájukat fenyegetik azzal, hogy elárasztják a piacot középszerű, gépi írású könyvekkel, történetekkel és újságcikkekkel.

A levél szerint az elmúlt évtizedben a szerzők jövedelme 40 százalékkal csökkent – s bár a pár hónapja megjelent MI-szoftverek ezért a zuhanásért nem felelősek, a csoport inkább a jövőbeli károkat akarná enyhíteni.

A levél több mint nyolcezer aláírója közül sokan a szakma legismertebb képviselői – Dan Brown, a Da Vinci-kód szerzője vagy Suzanne Collins, Az éhezők viadala írója is nemzetközileg elismert alkotó. Ők is azt szeretnék, ha a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok enyhítenék a szakmára nehezedő nyomást azzal, hogy kifizetik a szerzőket, akiknek a szövegeit az MI-rendszerekbe betáplálták.

A mesterségesintelligencia-rendszereket nagy mennyiségű adaton képzik ki, amelyek nagy része az internetről származó szöveg. Az azonban továbbra sem világos, hogy a vállalatok milyen mértékben szereztek jogszerűen engedélyt az ilyen típusú fejlesztésre.

Az OpenAI a nyílt levélre adott válaszában kijelentette, hogy a ChatGPT-t kizárólag licencelt vagy nyilvánosan elérhető tartalmakon, valamint humán MI-trénerek és felhasználók által létrehozott anyagokon képzik, a vállalat pedig tiszteletben tartja az alkotók szerzői jogait.

Az Authors Guild tagjai nincsenek egyedül az MI táplálta félelmükkel. A nyílt levéllel párhuzamosan a hollywoodi forgatókönyvírók és a színészek sztrájkot indítottak, a tiltakozásuk egyik legfontosabb pontja az alacsony fizetések mellett az, hogy a munkájukat a legnagyobb stúdiók ne szervezzék ki a mesterséges intelligenciára szakosodott cégeknek.