A munkavállalók 12 százaléka használt már mesterséges intelligenciát, ez nagyobb arányban jellemző a fiatalokra, a felsőfokú végzettségűekre és a Budapesten élőkre – áll a Profession.hu közleményében. A mesterséges intelligenciát használók túlnyomó többsége ChatGPT-t vette igénybe. 

Innovative,Ai,Robot,Tutor,Helping,A,Teenage,Boy,With,Homework,
Fotó: Shutterstock

A felmérés rámutatott, hogy a 18–29 évesek negyede alkalmazta már a ChatGPT-t, a 40 év feletti korosztályokban ez az arány mindössze 5 százalék körüli.

A kutatás kimutatta, hogy a ChatGPT használata az iskolai végzettséggel egyenes arányban nő, az alapfokú végzettséggel rendelkezők 4 százaléka, a középfokúval rendelkezők 11 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 17 százaléka alkalmazta ezt a megoldást. 

A mesterséges intelligencia mint a munkavégzés hatékony eszköze

A munkavállalók többnyire segítségként tekintenek a mesterséges intelligenciára, a megkérdezettek 40 százaléka szerint hatékonyabbá teheti a mindennapi feladatok ellátását. Ugyanakkor a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül minden harmadik munkavállaló aggódik amiatt, hogy a munkáját érintheti a mesterséges intelligencia elterjedése. 

Az álláskeresésnél a munkavállalók 4 százaléka hívta már segítségül a mesterséges intelligenciát motivációs levél megírásához, 8 százaléka önéletrajzot íratott szoftverrel, a megkérdezettek több mint fele, 53 százaléka azonban elutasító ezekkel a megoldásokkal szemben.

A kutatásban részt vevők 6 százaléka találkozott is már álláskeresés közben azzal, hogy mesterséges intelligencia alkalmazásával szűrik a jelentkezőket. Az emberek 26 százalékának van aggodalma, kétsége a mesterséges intelligenciával kapcsolatban a jelöltek kiválasztásában. A munkavállalók legfőbb félelme abból fakad, hogy megszűnnek a szubjektív döntések, az empátia, a szimpátia, a személyes benyomások, és dehumanizálódik a megítélés – írják a közleményben. 

A mesterséges intelligencia nem az emberi munkaerő helyére, hanem annak kiegészítésére szolgál – emelte ki Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója a közleményben. 

Az amerikai irodisták fele használja a ChatGPT-t munkához

A ChatGPT népszerű Japánban, de elsősorban nem munkához használják, ezzel szemben az amerikai irodai dolgozók jóval nagyobb arányban veszik igénybe. A felhasználók elsöprő többsége elégedett az eszközzel.