Cégvilág

A hatóságok célkeresztjébe került a ChatGPT

A kérdés, hogy a csetrobotot fejlesztő OpenAI mit tesz a rágalmak megelőzése érdekében.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálatot indított a ChatGPT mögött álló OpenAI ellen, mondván, az megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat. A hivatal ezért a héten egy 20 oldalas kérdéskört küldött a vállalkozásnak arról, hogy az hogyan kezeli a generatív mesterséges intelligenciában rejlő veszélyeket.

Metaverse,Technology,Concept.,Business,Person,Holding,Data,Of,Brain,Digital. Metaverse technology concept. Business person holding data of brain digital. Artificial intelligence technology. Machine Learning business concept.
Fotó: Shutterstock

A hatóság arra szeretne fényt deríteni, hogy az OpenAI tisztességtelenül járt-e el, és megsértette-e a fogyasztók jó hírnevét. Az eljárás azt is jelzi, hogy az FTC élén álló Lina Khannak nem szegte kedvét, hogy a napokban nem tudta leállítani az Activision Microsoft általi felvásárlását – írja a Reuters.

Az FTC most arról szeretne információkat kapni, hogy az OpenAI milyen lépéseket tesz annak megelőzése érdekében, hogy termékei valótlan és félrevezető állításokat hozzanak létre valódi emberekkel kapcsolatban. 

A válaszait statisztikai valószínűségek alapján megfogalmazó ChatGPT ellen korábban per is indult rágalmazás miatt, 

igaz, nem Amerikában, hanem Ausztráliában, miután valótlanságokat költött egy helyi politikusról.

 

ChatGPT Szövetségi Kereskedelmi Bizottság FTC Lina Khan
Kapcsolódó cikkek