Továbbra is határozottan ellenzi Kína az Egyesült Államok Tajvanra irányuló fegyvereladásait, ezért a legutóbbi ilyen bejelentés miatt a Fehér Háznak hivatalos tiltakozó dokumentumot is benyújtott – tudatta szerdán a kínai hadügyminisztérium. A tárca szóvivője, Tan Ke-fej által jegyzett közlemény szerint ezzel az Egyesült Államok erőszakosan beavatkozott Kína belügyeibe, és szándékosan feszültséget generált a Tajvani-szorosban.

Usa,And,China,Trade,Relations,,Cooperation,Strategy.,Us,America,And
Fotó: Shutterstock

A Pentagon a múlt héten közölte, hogy a külügyminisztérium mintegy 440 millió dollár értékű lőszer és más logisztikai eszköz eladását hagyta jóvá Tajvan számára. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Peking határozottan ellenzi az amerikai–tajvani katonai kapcsolatokat és fegyvereladásokat, és az Egyesült Államoknak be kell tartania az egy Kína elvét, és fel kellene hagynia a béke és a stabilitás veszélyeztetésével a Tajvani-szorosban. 

Kína a fegyvereladásról szóló bejelentés után a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte 11 vadászgéppel.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételekor elfogadott, majd azóta többször is megerősített egy Kína elv mellett Peking időről időre emlékezteti az Egyesült Államokat a három kínai–amerikai közös nyilatkozatra (1972, 1979, 1982). Ezen nyilatkozatok mindegyikében az áll, hogy Tajvan Kína része, sőt a legutóbbi szerint az Egyesült Államok kormánya azt is kinyilvánítja, hogy nem törekszik hosszú távú fegyvereladásokra Tajvan számára, sem mennyiségben, sem értékben nem növeli fegyvereladásait oda, mi több: folyamatosan csökkenteni fogja őket.