Mindaddig nem törli el a Koszovó elleni gazdasági büntetőintézkedéseket az amíg az ország kormánya nem tesz konkrét lépéseket az észak-koszovói feszült helyzet csillapítása érdekében – közölte Miroslav Lajcák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja Pristinában.

A helyi sajtó beszámolója szerint a különmegbízott kedden tárgyalt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel a helyzet kezeléséről. Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség Szerbia és Koszovó között, miután május végén zavargások törtek ki Koszovóban, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatokkal, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. Ekkor a koszovói rendőrökre és a irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira is rátámadtak a helyi szerbek.

Zvecan, 2023. június 2.
A NATO-parancsnokság alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái a zvecani városháza előtt őrködnek 2023. június 2-án. Négy nappal korábban a KFOR 30 katonája, köztük 19 magyar, illetve 52 szerb tüntető megsebesült a többségében szerbek lakta észak-koszovói városban kitört zavargásokban.
MTI/EPA/Georgi Licovszki
Fotó: AFP

Miután Koszovó vezetése nem tett semmit a helyzet kezelése érdekében, az Európai Unió gazdasági és politikai szankciókat vezetett be az országgal szemben. Az intézkedések között a koszovói politikusok uniós intézményekbe történő meghívásának és a pénzügyi támogatásoknak a felfüggesztése is szerepel.

Az uniós különmegbízott elmondta, hogy személy szerint nem szeretné, hogy a szankciók továbbra is fennmaradjanak, éppen azért érkezett Pristinába, hogy elősegítse azon döntések megszületését, amelyek feleslegessé teszik őket. Hangsúlyozta, hogy az EU Szerbia részéről is konstruktív résztvételt vár a válságkezelésben. Ezért Lajcák szerdán Belgrádban találkozik Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel. Jelezte azt is, hogy 

az unió Szerbia ellen is készen áll büntetőintézkedéseket bevezetni, ha úgy ítéli meg, hogy Belgrád nem teljesíti az uniós feltételeket.

Kurti a sajtónak nem nyilatkozott, ám közleményben a szankciókat igazságtalannak nevezte, mondván, azok aszimmetrikussá teszik a párbeszédet Szerbiával. Hozzátette, hogy a koszovói kormány semmit nem tesz a feszültség fokozása érdekében, a helyi albán rendőrök csak a közbiztonság megőrzése érdekében tartózkodnak az utcákon.

Az önkormányzati választások megismétlődését várja a négy, szerb többségű koszovói önkormányzatban az Európai Unió, az Egyesült Államok és Szerbia is, és ez elől Koszovó sem zárkózik el, sőt Kurti az utóbbi napokban többször is közölte, hogy ha a szerbek ígéretet tesznek arra, hogy nem bojkottálják a voksolást, hajlandó a választások ismételt kiírására.