Koszovó hajlandó új választást kiírni azokon a szerb többségű településeken, amelyeket tüntetések és a NATO-békefenntartókkal – köztük magyarokkal – vívott összecsapások ráztak meg az elmúlt hetekben, ha azt a szavazók 20 százaléka kéri – ismételte meg korábbi álláspontját az ország elnöke, Vjosa Osmani egy interjúban.

Fotó: Ludovic Marin

A petíciókra a politikus szerint azért van szükség, hogy biztosítva legyen a szerbek részvétele a választáson, hiszen a kérés valóban tőlük, a koszovói szerbektől származik. A tüntetések azért törtek ki a községekben, mert a helyi szerb többség bojkottálta a választást, így mindössze 3,5 százalékos részvétel mellett albán polgármestereket választottak meg. A tiltakozók az ő beiktatásukat kívánták megakadályozni.

Osmani szerint az albán polgármesterek petícióval történő eltávolítása lenne a legdemokratikusabb megoldása a kérdésnek, és a folyamat akár pár hónap alatt végigmehetne. Azonban az korántsem biztos, hogy a helyi szerbek hajlandók részt venni egy ilyen petícióban. A helyi szerbek ugyanis nem fogadják el Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltását, ők úgy gondolják, hogy továbbra is Szerbiához tartoznak.

A feszültségek miatt az országban állomásozó békefenntartó erőt a megerősítette. Osmani pedig azt mondta a Reutersnek, hogy szeretné, ha a békefenntartók addig maradnának, amíg az ország a NATO tagja nem lesz.

Serbians protest in northern Kosovo
ZVECAN, KOSOVO - MAY 29: Kosovo riot police along with KFOR (International Military Mission to Kosovo) military police, secure access to a municipal building in Zvecan as Kosovo Serbs gather outside the building after police helped install ethnic Albanian mayors following controversial elections, on May 29, 2023. Police fired teargas during clashes with ethnic Serbs protesting to demand the withdrawal of law enforcement officers from northern Kosovo along with new ethnic Albanian mayors. Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Erkin Keci / AFP

Osmani szerint az új választás kiírása előtt Koszovó szeretne a nemzetközi közösségtől olyan biztosítékot kapni, hogy Belgrád nem avatkozik közbe. Szerbia ugyanakkor tagadja a vádat, hogy megakadályozta volna a szerb jelöltek indulását, ahogy azt is, hogy a NATO-csapatokkal összecsapó tüntetőket Szerbiából küldték volna.

Szerbia továbbra is saját területének tartja Koszovót, míg az ország északi, szerb többségű része szeretne nagyobb autonómiát egy 2013-as, ám életbe azóta sem lépett megállapodás értelmében.

A múlt héten Osmani Aleksandar Vucic szerb államfővel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Josep Borrell-lel, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével egyeztetett az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának margóján. Az interjúban Vucic viselkedéséről is szólt ezen találkozón, drámakirályként leírva a szerb elnököt.

Szerinte Vucic ezen a találkozón is igyekezett minél többet drámázni, ám nem igazán voltak ötletei a régió békéjének és stabilitásának létrehozására. A koszovói politikus szerint szerb kollégája imád abban a szerepben tetszelegni, mint aki óriási áldozatokat hoz, vagy akire túl nagy nyomás nehezedik, és szenved. Osmani szerint azonban az efféle hisztikről négyéves kor után illik megszabadulni.