Koszovóval szemben léptetett életbe szankciókat az miután a balkáni ország Brüsszel szerint nem tesz eleget a feszültség csökkentése érdekében a terület északi, szerb többségű részén. Az intézkedések értelmében ritkulnak a magas rangú látogatások és csökken a pénzügyi együttműködés mértéke is Pristinával, hasonlóan a múlt havi amerikai intézkedésekhez.

Az EU külügyi szóvivője, Peter Stani ugyanakkor elmondta, hogy a lépések visszafordíthatók, ám pénzügyi és politikai következményeik lehetnek. A szerb–koszovói kapcsolatok májusban mélypontra süllyedtek, miután a legutóbbi helyhatósági választást a Pristina fennhatóságát el nem ismerő szerbek bojkottálták. 

FRANCE-EU-KOSOVO-PARLIAMENTKosovo president Vjosa Osmani addresse's MEPs in a formal sitting during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on June 13, 2023. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Fotó: AFP

Távolmaradásuk miatt az ország északi részén 2,5 százalékos részvétel mellett választottak albán nemzetiségű polgármestereket. Amikor azonban ők megpróbálták felvenni hivatalukat, zavargások törtek ki, amelyben számos NATO-békefenntartó sérüléseket szenvedett – köztük magyarok is.

Noha Koszovó többször jelezte, hogy hajlandó újra megrendezni a választást, és fokozatosan kivonná különleges rendőri erőit a térségből, az elmúlt napokban ismét fellángoltak a feszültségek – írja a Financial Times. Szerb tüntetők kedden azután vonultak az utcára, hogy a májusi tüntetések egyik feltételezett szervezőjét letartóztatták. Szerdán a szerb hatóságok vettek őrizetbe – könnyen lehet, hogy válaszcsapásként – három felfegyverzett koszovói rendőrt.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök emberrablásnak nevezte a történteket, melyet Millun Millenkovic-Lune letartóztatása miatti bosszúból követtek el a szerbek, míg Szerbia szerint a rendőrök mélyen szerb területen jártak, miközben teljes harci felszerelésben voltak. A szerb hatóságok ezt hajlandók bizonyítani, és Belgrád nemzetközi vizsgálatot követel az ügyben.

A feszültség nem csitul a két ország között, amióta Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét a szerb uralom elleni 1999-es háborút követően. 

A túlnyomó többségében albánok lakta terület négy legészakibb településén továbbra is a szerbek vannak többen, akik nem ismerik el Pristina fennhatóságát. Noha a nyugati hatalmak segítségével márciusban úgy tűnt, sikerülhet a feleknek egyezségre jutniuk, a későbbi választások és az azt követő zavargások megmutatták, hogy az egyezség nem életképes.