Mit csinál egy Los Angeles-i rendőr, aki bosszútól tartva fél kirakni a háza kertjében az amerikai és a rendőrséget támogató zászlót, vagy egy leszbikus pár, amelyik ugyanezt nem meri megtenni egy szivárványos lobogóval texasi otthonában? A koronavírus-járvány és az otthoni munka elterjedése megkönnyítette a választást: fogják magukat, és elköltöznek egy másik államba, amelynek a politikai beállítottsága közelebb áll az övékhez.

A,Line,Of,Suburban,Homes,Display,Large,American,Flags
Az ország nem minden részében nézik jó szemmel a zászlót a házak előtt.
Fotó: Robert Clay Photography

Ilyet pedig könnyű találni, mert az ötven szövetségi állam közül mindössze két olyan van, ahol nem egyetlen párt uralja a helyi törvényhozás mindkét házát. Nem is akármilyen mértékben: 

huszonnyolc államban úgynevezett szupertöbbsége van vagy a demokratáknak, vagy a republikánusoknak legalább az egyik házban, ami azt jelenti, hogy elég képviselőjük van a kormányzó vétójának felülírásához.

 Erre azonban a legtöbb esetben nincs is szükség, mivel csak tíz államban nem egy párt adja a törvényhozási többséget és a kormányzót.
Ez a megosztottság a politikai beállítottságuktól függően balra vagy jobbra tolta el a tagállamokat, amelyek a legégetőbb kérdésekben egymásnak ellentétes törvényeket fogadnak el. Az AP összeállítása szerint a spektrum két szélén helyezkedik el Idaho és Colorado.

Idahóban illegális az abortusz a legfelsőbb bíróság döntése óta, amint kimutatható a magzat szívhangja – ez a terhesség ötödik-hatodik hetét jelenti –, és az idén elfogadtak egy olyan törvényt, amely bűncselekménnyé minősíti, ha valaki segít egy kiskorúnak másik államba utazni abortuszra. Coloradóban ellenben törvény tiltja az abortusz bármiféle korlátozását. Idahóban egy szintén újonnan elfogadott jogszabály megakadályozza, hogy kiskorúak a nemi hovatartozást megerősítő ellátást kapjanak, míg Colorado megengedi, hogy a fiatalok más államokból jöjjenek ebből a célból.

Pocatello,,Idaho:,November,3,,2021:,Traffic,And,Urban,Life,In
Idaho a konzervatívok mennyországa volt és maradt.
Fotó: Shutterstock

A két állam ugyan politikailag egymás ellentéte, sok másban azonban nagyon is hasonlít egymáshoz. Mindkettő a Sziklás-hegység régióban helyezkedik el, és a népessége gyorsan növekszik – elsősorban a hasonló gondolkodásúak átköltözésének köszönhetően. Coloradóba már az 1990-es évek vége óta áramlanak a jómódú felsőfokú végzettségűek, két évtizeden keresztül ez volt az ország egyik leggyorsabban növekvő tagállama, amely Donald Trump elnöksége idején lendült ki élesen balra. A demokraták irányítják a helyi kormányzatot, a képviselőházban a történelem legnagyobb szupertöbbségét tudhatják magukénak.

Denver,,Colorado,-,May,1,,2018:,Street,Scene,Along,Historic
Denverbe és Coloradóba az 1990-es évek vége óta áramlanak a jómódú és felsőfokú végzettségűek.
 Fotó: Shutterstock

Idaho viszont csak az elmúlt évtizedben lett az ország leggyorsabban népesedő állama, miközben politikailag maradt, ami mindig is volt: konzervatív mennyország. Sőt, egyre jobbra csúszó konzervatív mennyország.
Bár amikor az amerikaiak költöznek, jellemzően nem a politika az egyértelmű ok, az életstílusuk miatt olyan közösségeket választanak, ahol az általuk preferált párt dominál. 

A demokraták olyan helyeken akarnak élni, ahol megtalálják a magas kultúrát és a kézműves sörfőzdéket, a republikánusok pedig oda akarnak költözni, ahol nagy kertjük van

 – egyszerűsítette le némileg a hírügynökségnek Ryan Strickler, a Colorado State University-Pueblo politológusa.

Az abortuszkérdés élesen megosztja az országot.
Fotó: AFP

Valami azonban megváltozhatott, mivel az ország egyre inkább polarizálódik, és ezt a vállalkozások is felismerték, egyre több cég jelenik meg, amelyik kiszolgálja a növekvő igényt. Van olyan költöztetővállalat, amelyik a Floridába „menekülő” konzervatív családokat célozza meg, 

Texasban pedig egy dallasi ingatlanügynök által működtetett „szivárványos föld alatti vasút” segít az LMBTQ+ családoknak máshol új életet kezdeni a szigorodó helyi korlátozások miatt.

A koronavírus-járvány óta megszokott otthoni munkavégzés megkönnyíti a költözést, a nyugdíjasok mellett így ma már az értelmiségiek választják leginkább ezt a megoldást – ez pedig az a két réteg, amelyik politikailag a leginkább aktív.
A pandémia még egy fontos szerepet játszott: a korlátozások tagállami hatáskörbe tartoztak, így az emberek rádöbbentek a helyi kormányzat fontosságára és hatalmára – és arra is, hogy érdekükben áll gondoskodni arról, hogy a helyi hatalom a saját értékrendjüket képviselje, ne valaki másét kényszerítse rájuk.

Pride Parade 2022
Egy dallasi ingatlanügynök a szexuális kisebbségek kimentésére szakosodott.
Fotó: AFP

Idahóban korábban az újonnan beköltözők 45 százaléka vallotta magát konzervatívnak, a maradék egyenlő arányban liberálisnak vagy konzervatívnak. Tavaly azonban ez megváltozott, hangsúlyozta Matthew Hay, aki a Boise State University számára az újonnan érkezők rendszeres felmérését felügyeli. Míg a régóta ott lakók közül öt százalék állítja, hogy a politikai hovatartozása miatt él az államban, az újonnan érkezők körében ez az arány kilenc százalékra ugrott, és nőtt azoknak a hányada is, akik nagyon konzervatívként határozzák meg magukat.
Hasonló a helyzet Coloradóban. Bret Weinstein egy denveri ingatlanügynökség tulajdonosa, aki szerint a politika korábban sosem volt a költözés fő oka. 

Ma már az első megbeszélésen szóba kerül. Három éve nem folytattunk ilyen beszélgetést

 – állítja. Most viszont sokan jönnek hozzá azzal, hogy menekülni akarnak egy republikánus államból – miközben mások azért adják el coloradói otthonukat, mert megelégelték, hogy az állam baloldali lett. Weinstein szerint államon belül is a politika alapján választanak az emberek lakóhelyet.