Megérkeztek a Balatonra az új kompok és katamaránok, amelyek hétfőn sikerrel keltek át a siófoki hajózási zsilipen. A flotta június 21-én indult Komáromból és alig több mint egy hét alatt tette meg a Siófokig tartó, közel 400 kilométeres távot  – írja a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) közleménye.

Siófok, 2023. június 28.A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.MTI/Vasvári Tamás Siófok, 2023. június 28.
A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A hajókat indulás előtt visszabontották, így első lépésként immár a BAHART siófoki telephelyén visszahelyezik az úgynevezett felépítményeiket. 

Az új katamaránok, Balaton és Tomaj egyenként 350 utas és 35 kerékpár szállítására lesznek alkalmasak, míg a kompok külön-külön is a jelenlegi kapacitásnál 20 százalékkal több, azaz 24 gépjárművel, 30 kerékpárral és 120 utassal közlekedhetnek majd. 

A fejlesztés történelmi léptékű, hiszen a BAHART 1978–81 között szerezte be a jelenleg is használt 3 katamaránját.

Még soha nem került sor ekkora flotta, ennyire komplex logisztikai útvonalon való közlekedésére a Dunán, majd a Sió csatornán át a Balatonra. A BAHART, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a hajógyár, valamint a szállításban közreműködő további partnervállalatok munkatársainak felkészültségének köszönhetően a flotta akadálymentesen teljesítette a 400 kilométeres útvonalat

– emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója a hajók érkezése kapcsán.

Az összeszerelést követően forgalomba álló kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a katamaránok a Fonyód −Badacsony, valamint Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot.