Orbán Viktor miniszterelnök szerint olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek megmaradnak, ezért mindennap erősíteni kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rendészettudományi karának tisztavató ünnepségén szombaton, Budapesten beszédet mondó kormányfő hangsúlyozta, hogy olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng, ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek, hiszen a rengés epicentruma közvetlenül a szomszédunkban van. Miközben Magyarország szomszédságában háború zajlik, délről migránsok ezrei ostromolják a határainkat.

Orbán szerint erős országra, erős kormányzatra, erős gazdaságra, erős hadseregre és nem utolsósorban erős rendvédelmi szervekre van szükség.

Fotó: MTI Fotószerkesztőség / Máthé Zoltán

Ki kell képeznünk és fel kell vérteznünk magunkat

– fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is kifejtette, hogy a végzős hallgatók szüleit illeti elsősorban az elismerés, hogy gyermekeik tiszteletre méltó felnőttekként állnak itt, és olyan emberek, akik képesek már fiatalon is komoly döntéseket hozni. Szavai szerint a tisztavatáson erős, eltökélt és hazájukat szerető fiatalok vesznek részt, ami a mai világban megbecsülendő, nem mindennapi dolog.

Felidézte, hogy évről évre van van tisztavatás, hiszen évről évre százak köteleződnek el a rendőrség, a pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás vagy a katasztrófavédelem mellett. Azonban az idei az első alkalom, hogy a Ludovika épülete előtt történik mindez, és ez így van jól, mert a Ludovika jelkép, vagyis túlmutat önmagán. Ez az intézmény elmondása szerint egyet jelent a haza iránti hűséggel, a nemzet szolgálatával, a közösség iránti felelősségvállalással, vagyis azzal a felismeréssel, hogy az erőseknek kötelességük megvédeni a gyengébbeket.

Erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér

– jelentette ki Orbán, aki beszélt arról is, hogy látni olyan fiatalokat is, akik szeretik a könnyebb végén megfogni a dolgokat, nem szeretnek felelősséget vállalni és nem akarnak elköteleződni valami mellett. Van, aki kinövi mindezt, és úgy dönt, hogy komolyságot, súlyt, jelentőséget ad a saját életének, ezért komoly hivatást választ, például beáll állami szolgálatba.

Kiemelte, hogy aki a felelősségteljes életet, a tiszti hivatást vállalja, az a magyarságát is vállalja. Esküjük szerint a most végzettek a magyar embereket védik, a magyar nemzet békéjét és biztonságát szolgálják, vállalják, hogy nehéz időkben is erősek maradnak, megvédik a gyengéket és az elesetteket, megfékezik mindazokat, akik Magyarország békéjét és biztonságát fenyegetik – sorolta. Hozzáfűzte: 

ezzel azt is vállalják, hogy a magyarok igazsága mellé erőt is állítanak.

A miniszterelnök felhívta arra is a figyelmet, hogy a végzett hallgatók egy sikeres és tekintélyes testület tagjai lettek, ugyanis az elmúlt évtizedben a rendőrök kiérdemelték az emberek bizalmát, sőt meg is tudták tartani azt. Felidézte, hogy a bűncselekményeket visszaszorították, így ma Magyarország Európa egyik vagy talán a legbiztonságosabb országa, és erre mind büszkék vagyunk.

Az NKE rendészettudományi karának 166 hallgatója ünnepélyes keretek között, Orbán Viktor, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a rendvédelmi szervek tábornoki kara jelenlétében tette le tiszti esküjét új helyszínen, az NKE Ludovika Campusán.