Szívritmusszabályzót kapott Benjámín Netanjahu izraeli kormányfő, akit továbbra is megfigyelés alatt tartanak egy Tel-Aviv-környéki kórház szívosztályán. A kormányfő egy hete került kórházba, miközben országszerte tüntetések zajlanak a sokak által elítélt igazságügyi reform ellen.

Fotó: AFP

Netanjahu egy hete kapott szívritmusszabályzót, azaz pacemakert, miután egy galileai-tavi nyaralás során kórházba került. Bár akkor úgy nyilatkozott, hogy az országot felperzselő hőhullám miatt lett rosszul, a 73 éves vezetőt szombat este újra behívták, miután „átmeneti ritmuszavart” észleltek nála.

A beültetés zökkenőmentesen, komplikációk nélkül zajlott. Nincs életveszélyes állapotban, jól érzi magát, és visszatér a napi rutinjához

– mondta Roj Bejnart, aki a Sheba Medical Center ritmuszavarközpontját vezeti.

Netanjahu hirtelen kórházba kerülése újabb szédítő fordulatot adott az amúgy is drámai eseménysorozatnak, amely minden bizonnyal meghatározza Izrael jövőjét. A leghosszabb ideje hivatalban lévő izraeli vezetőnek szembe kell néznie eddigi legnagyobb kihívásával és az ország legsúlyosabb belpolitikai válságával, amely megingatta a gazdaságot, megosztotta a hadsereget és próbára tette a polarizált lakosságot összetartó kényes társadalmi szövetet.

Netanjahu és szélsőjobboldali szövetségesei januárban, néhány nappal hivatalba lépése után jelentettek be egy igazságügyi reformtervet, amelyre szerintük azért van szükség, hogy visszaszorítsák a meg nem választott bírák túlzott hatáskörét.

A kritikusok szerint a terv lerombolja az országban a fékek és ellensúlyok rendszerét, és az országot a tekintélyelvű uralom felé vezető útra tereli. Több nemzetközi vezető mellett például Joe Biden amerikai elnök is elítélte a tervet, és sürgette Netanjahut, hogy keressen széles körű konszenzust, és állítsa le a szavazást.

A törvényhozók hétfőn döntenek az igazságügyi reformról és a felülvizsgálati intézkedésről, amelyek erősen korlátoznák a Legfelsőbb Bíróság felügyeleti jogkörét, nagyobb hatalmat adva a kormánynak és a miniszterelnök hivatalának.

A terv ellen hónapok óta tartó tömeges tüntetések folytatódtak. Szombat este több százezer ember vonult az utcára Izraelben és Jeruzsálemben, majd letáboroztak a knesszet, vagyis a parlament közelében a döntés előtt.

Netanjahu irodája vasárnap közölte, hogy várhatóan még a nap folyamán hazaengedik. Ennek ellenére azonban a kabinet heti ülését elhalasztották, hogy a kormányfő ki tudja pihenni az operációt. A miniszterelnök tavaly október elején, néhány héttel az országos választások megnyerése előtt betegedett meg az őszi zsidó ünnep, a jom kipur idején tartandó böjt alatt, és rövid időre kórházba került – akkor azonban az orvosai nem vettek észre semmilyen rendellenességet.