A pakisztáni hadsereg „hatékony válaszlépéseket” helyezett kilátásba az afgán fegyveres csoportok ellen pénteken, két nappal azt követően, hogy két, iszlamista fegyveresek által végrehajtott támadásban 12 katonája vesztette életét.

Army troops stand guard in the "red zone" after the arrest of Pakistan's former prime minister Imran Khan triggered violent protests by his supporters, in Islamabad on May 11, 2023. Pakistan's Supreme Court on May 11 declared former prime minister Imran Khan's arrest earlier this week "invalid" after it sparked nationwide civil unrest. (Photo by Aamir QURESHI / AFP)
Fotó: AFP

Közleményében a hadsereg kifejezte határozott aggodalmát amiatt, hogy az ország területén rajtaütéseket végrehajtó fegyveresek a szomszédos Afganisztánban menedékre lelnek.

A hadsereg korábbi közlése szerint 

a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány két különböző térségében kitört lövöldözésben legalább 12 katona és hét fegyveres meghalt. 

Szerdán öt fegyveres rohamozta meg a tartomány egyik támaszpontját, a tűzharcban kilenc katona halt meg, a támadókat lelőtték. A másik támadásban, amelynek során egy katonai konvojra támadtak fegyveresek Szui városánál, három katona és két fegyveres vesztette életét.

Az első rajtaütésért egy kevésbé ismert iszlamista csoport, a Tehrík-e-Dzsihád Pakisztáni nevű milícia vállalta a felelősséget.

Pénteki közleményében a hadsereg nem nevezte meg a kilátásba helyezett válaszlépések célpontjait, ugyanakkor „komoly aggodalmának” adott hangot a fegyveres csoport tagjainak afganisztáni illetőségével, cselekvési szabadságával és azzal kapcsolatban, hogy Afganisztánban szabadon mozoghatnak.

Az afgán állampolgárok részvétele a pakisztáni terrorcselekményekben fontos probléma, amellyel foglalkozni kell

– fűzték hozzá.

Az afganisztáni tálib kormány külügyminisztériuma egyelőre nem reagált a közleményre. Kabul korábban tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a tálib kormányzat lehetővé teszi militáns csoportok számára az ország területéről Pakisztán ellen indított támadásokat.