Közélet

Sürgős kérést kapott Ukrajnától a magyar kormány

A kormány teljesíti a kárpátaljai kormányzó kérését, 400 gyerek táborozhat Magyarországon.

Négyszáz, a háborúban érintett ukrán gyermek azonnali táboroztatásáról döntött a kormány – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Menczer Tamás a Facebookon közzétett videóban elmondta: sürgős kérést kaptak Viktor Mikitától, Kárpátalja kormányzójától, „aki egy korrekt ember, és jól tudunk vele együtt dolgozni”.

Fotó: AFP

A kormányzó arról számolt be, hogy a belső menekültek ellátása számukra nagy kihívás, ezért Magyarország segítségét kérte legalább 50, de akár 400 ukrán gyermek sürgős kéthetes táboroztatásában.

A magyar kormány döntött, teljesítjük az ukrán kérést úgy, ahogyan azt az ukránok szeretnék, tehát fogadjuk mind a 400 gyermeket, ha kell, azonnal kéthetes táboroztatásra

– jelentette ki Menczer Tamás.

Az első csoport – 63 gyermek és 36 édesanya – hétfőn érkezik, őket Miskolcon, a Belügyminisztérium oktatási épületében szállásolják el, a gyermekeknek programokat is szerveznek a tábor idejére. A többi csoport augusztus 20-ig megérkezik.

Az államtitkár hangsúlyozta: bár ez egy váratlan, azonnali kérés volt, a kormány „menetrend szerint” is táboroztat évek óta ukrán gyerekeket. „Idén nyáron több mint ezer ukrán gyermek táboroztatását finanszírozzuk, végezzük” – tette hozzá. Ők nem kárpátaljai magyarok, hanem valamennyien olyan ukrán gyerekek, akiknek a lakóhelye, illetve a szülei érintettek a harcokban.

 

ukrán gyermek Külgazdasági és Külügyminisztérium táboroztatás segítség
Kapcsolódó cikkek