Állami kitüntetést adott át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a korábbi török külügyminiszternek. 

Ez a kitüntetés részben a múltnak szól, mert ez egy elismerés a magyar emberek részéről

– írta Szijjártó a Facebook-oldalára. Hozzátette, hogy az állami kitüntetés „a fáradhatatlan, áldozatkész és eredményes munkáért, barátságért és odafigyelésért” jár a török politikusnak, illetve az elismerés szól a jövőnek, mert „ez egy várakozás is mindazzal kapcsolatban, ami előttünk áll”. 

Fotó: Borsos Mátyás

Mindent köszönünk, Mevlüt

– írta Szijjártó. 

Mevlüt Cavusoglu, a török nemzetgyűlés tagja, korábbi török külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetését vehette át a magyar külügy vezetőjétől. 

Az új Erdogan-kormányban Hakan Fidan lett a külügyminiszter, Szijjártó a nyár elején a Facebookon azt írta: az újraválasztott török elnök nagy átalakítás mellett döntött,  mindössze két miniszter tarthatta meg a pozícióját.

A régi kollégával, Mevlüt Cavusoglu barátommal kis híján kilenc éven keresztül dolgoztunk együtt, nyugodtan mondhatom, emberileg is közel kerültünk egymáshoz.

„Az új kollégát, Hakan Fidant is ismerem, ő eddig a hírszerzés vezetője volt. Ma töltötte az első napját a hivatalában, de kora este már sort kerítettünk egy telefonos megbeszélésre. Gratuláltam neki természetesen, és elmondtam neki, hogy mennyire szorítottunk Erdogan elnök úr győzelméért” – írta korábban a bejegyzésben.