Közélet

Zaharova szerint provokáció, ha egy hadban álló ország fegyvergyárat épít

Ha Kárpátalján gyárat épít a Rheinmetall, az legitim célpont az orosz fegyveres erők számára.

Ha egy magyar település mellett épül egy üzem, és nem akármilyen, hanem egy Rheinmetall-gyár, ahogy arról hallottunk és olvastunk médiabeszámolókat, akkor ez egy világméretű provokáció – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy ha a gyár megépül, az ugyanolyan lesz, mint a hadiipar más objektumai, legitim célpont az Orosz Föderáció fegyveres erői számára.

A Magyar Hírlapnak adott exkluzív interjújában Zaharova arról is beszélt, hogy 

a provokációk a kijevi rezsim és a nyugati gazdáik kedvenc eszközei, és a tervezett gyár újabb tanúbizonysága annak, hogy a Nyugat militarizálja Ukrajnát, 

ami további eszkalációhoz vezet.

Annual news conference by Russia's Foreign Minister Lavrov
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az interjúban a szóvivő nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint Moszkva és Budapest magyar származású foglyok átadásáról tárgyal, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyetlen hadifogollyal sem bánnak kivételezettként, és a foglyok tisztességes ellátásban részesülnek, amit az ombudsman is rendszeresen ellenőriz.

Zaharova beszélt arról is, hogy Oroszország területén nagyon sok népcsoport él, alapvetően egy multinacionális országról van szó, ahol az élet minden területén alapérték a sokféleség.

A szóvivő végül kritizálta az ukrán mozgósítást, mondván, az valójában egy középkori gyakorlatot követő kényszersorozás: az embereket kirángatják az otthonukból, teherautókra rakják, megkötözik, megbilincselik őket, és nem harcolni küldik őket, nem a haza védelmére, hanem mészárszékre. Ezért az orosz diplomata szerint napról napra nő azoknak a katonáknak a száma, akik nem akarnak többé az ukrán fegyveres erőknél harcolni, és le akarják tenni a fegyvert.

 

Marija Zaharova rheinmetall hadiipar fegyvergyár
Kapcsolódó cikkek