Néhány héten belül több milliárd eurós lőszerüzletet köthet a Rheinmetall a berlini kormánnyal, ráadásul júliusban elkezdi a Gepard légvédelmi ágyúk 35 milliméteres lövedékeinek a szállítását is Ukrajnának – közölte Armin Papperger vezérigazgató Brüsszelben.

The CEO of German arms manufacturer Rheinmetall Armin Papperger poses with a plate showing the Rheinmetall abbreviation "RHM" during the company’s introduction to the German Stock Market Index DAX at the opening of the stock exchange in Frankfurt, Germany, on March 20, 2023. Rheinmetall will join Frankfurt's blue-chip DAX index, highlighting the improving fortunes of the country's weapons industry as the Ukraine war spurs demand. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Fotó: Daniel Roland / AFP

A német kormány egy nagyszabású keretszerződést köt velünk

– mondta a Reutersnek Papperger a világ első olyan együttes ülése után, amelyen a védelmi miniszterei mellett mintegy 20 fegyvergyártó cég képviselői is részt vettek.

Az Ukrajnának szánt lövedékeket egy új németországi gyártósoron gyártják, amelyet azután állítottak fel, hogy Svájc megtagadta a 35 milliméteres Gepard-lőszerek Ukrajnába szállításának engedélyezését.

A rendelés 300 ezer lövedékre szól, amiből idén 40-60 ezer lövedéket fogunk szállítani

– tette hozzá.

Az egész évre vonatkozóan Papperger összsen „két számjegyű milliárd eurós” összegű védelmi ipari megrendelésekre számít.

„Minden bizonnyal ez lesz az eddigi legjobb évünk a megrendeléseket tekintve” – árulta el, hozzátéve, hogy a legkülönfélébb – járművekre, lőszerekre, elektronikára és radarrendszerekre leadott – rendelések várhatók.

A brüsszeli tárgyalásokon a tüzérségi lövedékek, a légvédelmi eszközök és a precíziós irányítású, mélycsapásmérő lőszerek, a több száz kilométeres hatótávolságú rakéták – mint például a brit Storm Shadow – gyártásának és szállításának felpörgetéséről volt szó.

A 155 milliméteres tüzérségi lövedékek iránti kereslet az ukrajnai invázió nyomán 2022 februárjában nőtt meg ugrásszerűen. A szövetségesek saját védelmükre szánt készleteit pedig időközben elszívta a front, ahol az ukránok naponta több ezer ilyen lövedéket lőnek ki.

Papperger nem részletezte a brüsszeli megbeszélések eredményét, ám elmondta, hogy 

a NATO a következő hónapokban nagyon pontos számadatokat ad ki arról, hogy mennyivel kell növelni a védelmi ipari kapacitásokat ahhoz, hogy a következő tíz évben biztonságban éljünk Európában és a NATO többi országában.

A magyar 4iG-ben is résztulajdonos Rheinmetall már eddig is csak lőszerekre több milliárd euró értékben kapott megrendeléseket az ukrajnai háború kezdete óta.

Majdnem teljes kapacitással gyártjuk a tüzérségi lövedékeket, mert a nemzetközi kereslet nagyon erős

– jegyezte meg, megerősítve, hogy a Rheinmetall jövőre 450 ezerről 600 ezer lövedékre emeli a gyártást.

Jövőre már teljes kapacitással dolgozunk – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy a NATO az ellátás zökkenőmentessé tétele, illetve a kedvezőbb árak érdekében a tüzérségi és egyéb lövedékek gyártása terén közös szabványokat akar kialakítani, Papperger elmondta, hogy nyitott egy ilyen lépésre, amennyiben az országok megállapodnak a szabványokban.

A Rheinmetall árfolyama 2023-tól
 

A Rheinmetall részvényei a hírre több mint 3 százalékkal, 255 euró fölé lőttek ki.

A Refinitiv elemzői konszenzusa a papírt 297,5 eurós medián céláron ajánlja vételre.