Közélet

A gazdáknak mondanak köszönetet Szolnokon

A Tisza-parti város ad otthont a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű rendezvénynek.

Immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevet viselő programot, melynek végpontja idén augusztus 19-én Szolnokon lesz a Városi Sportcsarnokban – olvasható a Szóljon összeállításában.

A rendezvényhez az elmúlt években a legtöbb gabonát a jászkunsági vármegye lakói adták eddig is Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint. 

20230723 NagykörűA Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Búzaszenteléssel egybekötött ünnepség. Az összegyűjtött búzával hazai, és a határon túl élő magyar rászorulókat támogatják a gazdák. Fotó: Kiss János KJÚj Néplap UN.
Fotó: Kiss János

A program keretében ugyanis a betakarítás után az anyaországban és a Kárpát-medence magyar lakta térségeiben 

közel háromszáz ponton gyűjtöttek búzát, és a végén minden térségben megtartották a búzaösszeöntés ünnepét.

„Augusztus 19-én, szombaton már a közös, nemzetegyesítést jelképező Kárpát-medencei Búzaösszeöntésre készülünk, melynek az idei évben Szolnok ad otthont”

– közölte Jakab.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is a vármegye szerepét hangsúlyozta a magyar gabonatermelésben, kiemelve, hogy Jász-Nagykun-Szolnok az ország legjelentősebb gabonatermelő területe. Hozzátette, hogy a város évek óta lobbizott a mostani pozícióért.

 

Szolnok Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Jakab István
Kapcsolódó cikkek