A nyár második felében, a tanévkezdés közeledtével egyre nagyobb a pezsgés az albérletpiacon, ami főleg azoknak a diákoknak köszönhető, akik a tanulmányaik folytatása miatt másik városba költöznek. Bár többségében valóban a 18–39 éves korosztály teszi ki a bérlők csoportját, összességében a magyar felnőtt lakosság 20 százaléka él albérletben. További 7 százalék jelenleg még nem lakik albérletben, viszont tervezi, hogy a közeljövőben odaköltözik – derült ki az OTP Bank  felméréséből. 

A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy ketten laknak egy albérletben, 31 százalék pedig legalább két emberrel osztozik a lakáson. Az albérlők kevesebb mint negyede él egyedül. 

 

20221013 Budapest Cordia  a Futureal csoport lakóingatlan-fejlesztő   Lakásépítés  Corvin sétány Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: lakás belső
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lakás másokkal való megosztása nem minden esetben egyéni preferencia, az albérlők 18 százaléka ezzel, illetve a kényelmesnél valamivel kisebb lakás bérlésével igyekszik spórolni a lakhatásán – például többen laknak egy szobában vagy egy légtérből áll szinte az egész lakás. A megkérdezettek legnagyobb része így is (16 százalék) 90-110 ezer forintot fizet havonta a lakbérért és a rezsiért összesen. Közel minden tizedik albérlőnek 200 ezer forint feletti kiadással kell kalkulálnia.

Mindössze a válaszadók 12 százaléka jön ki 50 ezer forintból egy hónapban.

Bevett szokás a kiadások megosztása azok között, akik többen élnek egy lakásban, csupán 14 százalékára jellemző, hogy mindenki önállóan vásárolja és fizeti ki a szükségleteit. Az együtt élők közel harmadánál vannak olyan háztartási termékek, cikkek, melyeket közösen használnak és a költségeit is elosztják. A válaszadók 16 százaléknál az egyes tételeket mindig más fizeti, így nagyjából azonos arányban jön ki minden, 14 százalékánál pedig egy ember vállalja magára a fizető szerepét és a végén osztják el az összeget. 

Jóval olcsóbb, mint az albérlet, de nem egyszerű bekerülni – itt a Világgazdaság kollégiumkörképe

A legnagyobb és legnépszerűbb hazai egyetemek mind rendelkeznek lakhatást segítő programmal és kollégiumokkal, ám rendkívül változó a férőhelyek száma, az épületek, apartmanok mérete és minősége, mindenekfelett pedig az áruk.