Nagy botrányt váltott ki a Svájcból Magyarországig vándorló farkas lelövése. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték a rajta lévő nyomkövető segítségével. Idén április elején azonban a nyomkövető elhallgatott, és nagyon rövid időn belül felmerült, hogy a farkas elpusztulhatott.

Magyar Rendőrség
police.hu
farkas, vadász, illegális, elfogott,
Fotó: Magyar Rendőrség

Később a rendőrség két borsodi férfit fogott el a svájci farkas lelövése miatt, később a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint

a védett farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is volt. Az állat elejtése után a tetemről a jeladót levágták, és a Hernád folyóba dobták, majd a nyomozók búvárok segítségével megtalálták. 

A Blikknek a Borsod Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta, hogy az egyik férfi kisfia ölhette meg a védett farkast. „Az egyik gyanúsított a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta a másik gyanúsítottra abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak.” 

Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta. Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast.

„Ezt követően az állat tetemét egy kocsiba tették, a négyezer euró értékű jeladóját levágták és a folyóba dobták” – fogalmazott dr. Barkó Tamás. 

A gyanúsított N. György erdőgazdálkodás mellett méhészettel is foglalkozik. A lap úgy tudja, hogy a férfi az elmúlt években felvásárolta a közeli erdőséget, és rendszeresen vadászott is a környéken. A botrány kirobbanása óta valóságos közellenséggé vált, és sokan kész tényként kezelték, hogy ő végzett az állattal.