Hatalmas felháborodást váltott ki a Svájcból Magyarországig vándorolt farkas lelövése. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték a rajta lévő nyomkövető segítségével.

Idén április elején azonban a nyomkövető elhallgatott, és nagyon rövid időn belül felmerült, hogy a farkas elpusztulhatott, később a rendőrség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt.

A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon való elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Fotó: Police.hu

A Police.hu közlése szerint a beszerzett adatok és információk elemzése folyamatosan zajlott, és az események alapos rekonstruálása érdekében felvették a kapcsolatot a svájci hatóságokkal is. Később a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint 

a védett farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is volt. Az állat elejtése után a tetemről a jeladót levágták, és a Hernád folyóba dobták, amit a nyomozók búvárok segítségével megtaláltak.

A rendőrség szerint 

a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy egy védett ragadozóról van szó. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A kilőtt farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak, az M237-es által megtett táv még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb út, amit egy farkas valaha megtett a Wolf Switzerland Group nevű egyesület szerint. A farkasok Európában védett állatnak számítanak, a tagállamok kormányai azonban különleges körülmények között engedélyezhetik a kilövésüket. 

Korábban megírtuk, hogy brit sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen bosszúból enyhítené a farkasok lelövésére vonatkozó szabályozást, amiért az egyik állat, név szerint GW950m megölte a lovát, Dollyt. Tehát nem csupán Magyarországon, hanem egész Európában illegális a kihalás szélén álló farkasok megölése vagy elfogása, ezekhez különleges engedélyre van szükség. Az Európai Bizottság viszont elkezdte vizsgálni a farkasok védelméről szóló törvény enyhítésének lehetőségét,

Von der Leyen azt írta képviselőtársainak, hogy a lakosságot és az állatokat is veszélyeztetik a farkasok, ezért megkérdőjelezi az indokoltságát a jelenlegi védelmi státusnak.