Közélet

Az orosz–ukrán háború 546. napja – friss hírek

Újabb moszkvai dróntámadás történt az éjszaka, ezúttal egy épülőben lévő felhőkarcolóba csapódott pilóta nélküli repülőgép. Kisebb károk keletkeztek, személyi sérülés nem történt. Eközben Oroszországban a szeptember 10-i választásokra készülnek, a közvélemény-kutatók szerint az Egységes Oroszország párt az egyértelmű befutó.

Dróntámadás érte Moszkvát az éjszaka. A város légvédelme lelőtte az egyik pilóta nélküli repülőgépet, de a másiknak sikerült átjutni és belerepülnie egy még épülő felhőkarcolóba. A támadás az orosz főváros pénzügyi negyedét érte.

Fotó: AFP

A légvédelem lelőtt egy drónt a moszkvai régió Mozhajszkij kerületében, egy másik pilóta nélküli légi jármű pedig egy félkész épületbe ütközött a városban

– közölte a moszkvai polgármester, Szergej Szobjanin. Hozzátette, hogy a szakemberek már dolgoznak a károk felmérésén, de sérültekről nem érkezett hír.

A moszkvai repülőtereket ideiglenesen lezárták a támadás után.

Oroszország a befagyasztott pénzeszközök cseréjéről készített elő tervezetet

Oroszország visszaadná az országban befagyasztott külföldiek vagyonát a befagyasztott orosz vagyonokért cserébe – közölte az orosz pénzügyminiszter. Első körben 100 milliár rubel értékben akarnak feloldani számlákat.

Az előzetes jelentések szerint az épületben kisebb károk keletkeztek, több ablaka betört a becsapódásban.

Eközben a megszállt Zaporizzsje régió oroszok által megbízott vezetőjével találkozott Vlagyimir Putyin. Ez alkalomból egy közvélemény-kutatást is elvégeztek a térségben. A felmérés szerint 

a zaporizzsjei lakosság 87 százaléka támogatja az orosz elnök politikáját

 – tájékoztatott a megbízott regionális kormányzó, Jevgenyij Balicki.

Zaporizzsja régióban 87 százalékos támogatottsága az ország vezetőjének, és az emberek 71 százaléka az Egységes Oroszország pártot támogatja. Biztosak vagyunk benne, hogy a választásokon az Egységes Oroszország olyan eredményt ér el, amit megérdemel

– mondta a megbízott kormányzó.

Oroszországban 2023. szeptember 10-én választásokat tartanak.

 

00:00

Négyszemközt tárgyalt Zelenszkijjel Novák Katalin

Miután megérkezett Kijevbe és egy légiriadón is túlesett, négyszemközti megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Novák Katalin köztársasági elnök.

23:39

Biden máris Putyin tette felelőssé Prigozsin haláláért

Joe Biden amerikai elnök máris nyilatkozott a Wagner csoport vezérének halálát okozó szerda esti repülőgépszerencsétlenségről, és azt sugallta, Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a történtek mögött.

23:37

Megtalálhatták Prigozsin holttestét – a Wagnert lefejezték

Orosz források szerint beazonosították a Wagner vezére, Prigozsin holttestét. Két helyettes is odaveszett a tisztázatlan repülőgép-szerencsétlenségben.

19:45

Veszélybe került Novák Katalin, óvóhelyre menekítették Kijevben

Megszólaltak a légiriadó rakétái, Nováknak mezítláb kellett a bunkerbe vonulnia.

19:44

Meghalt Prigozsin

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője is az utasai listáján szerepelt egy Oroszországban lezuhant repülőgépnek, melynek mind a 10 utasa meghalt. Az eddig ismert adatok szerint valószínűleg Prigozsin is a fedélzeten volt amikor a gép a földbe csapódott.

18:08

Elbocsátották Armageddon tábornokot az orosz légierő éléről

Szergej Szurovikin a Wagner csoport júniusi puccskísérlete óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. 

18:07

Több ukrán gabonát eresztenének át a horvátok

Zágráb felajánlotta Kijevnek, hogy a használhatja a horvát dunai és adriai kikötőket.

 


 

18:06

Novák Katalin megérkezett Kijevbe, Zelenszkijjel találkozik

A köztársasági elnök részt vesz a Krími Platform idei fórumán, és Volodimir Zelenszkijjel is tárgyalni fog.

18:05

Orosz légvédelmi rendszert semmisítettek meg az ukránok Krímben

Egy Sz-400-as, Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer semmisült meg. A robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták, és a fegyvert működtető legénység is.

14:59

Térképen, hol vannak Wagner-zsoldosok Afrikában, és szinte mindenhol

Jevgenyij Prigozsin látszólag kegyvesztetté vált, a fekete kontinensen azonban erősödik a jelenléte. A Wagner csoport tucatnyi afrikai országban végzi tevékenységét.

09:16

Ukrajna államként megszűnhet létezni a mostani konfliktus következtében – vélekedett Medvegyev

Oroszországnak muszáj volt megtámadnia Ukrajnát, hogy megelőzzön egy sokkal nagyobb és átfogóbb csapást, amelyet a nyugati országok tervezgettek. A volt elnök, Dmitrij Medvegyev szerint a jelenlegi ukrajnai konfliktusnak csak egy kimenetele lehet: Ukrajna mint állam el fog tűnni a térképről.

moszkva választás dróntámadás
Kapcsolódó cikkek