Nemzetközi gazdaság

Oroszország a befagyasztott pénzeszközök cseréjéről készített elő tervezetet

Oroszország visszaadná az országban befagyasztott külföldiek vagyonát a befagyasztott orosz vagyonokért cserébe – közölte az orosz pénzügyminiszter. Első körben 100 milliár rubel értékben akarnak feloldani számlákat.

Rendelettervezetet készített elő az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz és külföldi eszközök cseréjének megkezdéséről az orosz kormány és a központi bank – jelentette ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter a stratégiai fejlesztési és nemzeti projektek tanácsának keddi moszkvai ülésén.

Gaidar Forum in Moscow
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 13: Russia's finance Minister Anton Siluanov participates the panel discussion titled 'Sustainable Economic Growth: A Model for Russia' at the 8th Gaidar Forum titled 'Russia and the World: Setting Priorities' organized by the Gaidar Institute in Moscow, Russia on January 13, 2017. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: SEFA KARACAN

Sziluanov közölte, hogy 

első lépésben mintegy 100 milliárd rubel összértékű számla zárolásának feloldását tervezik. 

A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 3,70 forintot ér.

Mára több mint 3,5 millió orosz állampolgár vagyonát zárolták 1,5 billió rubel értékben

– mondta, szavait a tanácskozáson részt vevő Vlagyimir Putyin elnökhöz intézve.

Figyelembe véve az ön által támogatott döntéseket, előirányozzuk, hogy megkezdjük állampolgáraink vagyonának cseréjét a külföldi befektetők azon vagyonára, amelyek mára C típusú számlákon halmozódtak fel. Első lépésben azt tervezzük, hogy feloldjuk a lakossági befektetők számláinak zárolását, mintegy 100 milliárd rubel értékben

– hangoztatta Sziluanov.

Visszaesett Oroszország tengeri nyersolajforgalma

Oroszország tengeri nyersolajforgalma január óta a legalacsonyabb szintre esett vissza, miután a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében lelassult a forgalom. Moszkva az energiahordozó kivitelének korlátozását ígérte korábban, amit úgy tűnik, hogy betart.

Az orosz jegybank szerint 2022. november végéig mintegy 5700 milliárd rubel értékű orosz befektetői vagyont zároltak európai letétkezelőknél. A C típusú – a nem rezidensek által használt konverziós – számlákon lévő pénzeszközök összege 2022. november elején meghaladta a 280 milliárd rubelt. Azóta a jegybank nem hozott nyilvánosságra újabb adatot, Interfax hírügynökség forrásai szerint 

ez az összeg 2022 végén megközelítette a 600 milliárd rubelt.

Az tavaly június elején szankciós listára vette a moszkvai tőzsdecsoport részét képező Nemzeti Elszámolóházat, ami az Euroclear és Clearstream európai letétkezelőknél vezetett a számláinak zárolásához. Elvira Nabiullina, a jegybank vezetője júniusban bejelentette, hogy kész megfontolni a befagyasztott vagyonok cseréjének lehetőségét.

A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy az ukrajnai háború kezdete óta után a Nyugat több százmilliárd dollárnyi orosz kintlévőséget fagyasztott be. Marija Zaharova külügyi szóvivő ezt lopásnak minősítette. Nabiullina tavasszal közölte, hogy az orosz hatóságok pereket készítenek elő a nemzetközi tartalékok befagyasztásának megtámadására.

Az Interfax értesülése szerint egyébként a LUKOIL olajipari vállalat engedélyt kért az orosz hatóságoktól arra, hogy visszavásárolhassa részvénytőkéjének 25 százalékát a nem rezidensektől, akiknek részvényei jelenleg C típusú számlákon vannak zárolva. A LUKOIL sajtószolgálata elzárkózott a kommentártól, de a vállalat részvényei a bejelentésre 6 százalékot ugrottak, és 2022 februárja óta a legmagasabb értéket érték el.

 

rendelettervezet oroszország rubel
Kapcsolódó cikkek