Közélet

Az orosz–ukrán háború 552. napja – friss hírek

A dél-koreai elnök bejelentette, hogy országa „nagy mennyiségű katonai utánpótlást” fog biztosítani Ukrajnának. Friss hírek az orosz–ukrán frontról.

Dél-Korea összesen 394 millió dollárnyi pénzügyi támogatást tervez Ukrajnának adni jövőre, ami nyolcszoros növekedés az idei támogatáshoz képest. Az ázsiai ország 2024-es költségvetése szerint segélycsomag, újjáépítési támogatás, humanitárius segély formájában, illetve további nemzetközi szervezeteken keresztül nyújt támogatást a háború sújtotta országnak  – számolt be  The Guardian

Ukraine,And,South,Korea,Two,Folded,Silk,Flags,Together
Fotó: Shutterstock

Júliusban Jun Szogjol dél-koreai elnök bejelentette, hogy országa „nagy mennyiségű katonai utánpótlást” fog biztosítani az idén anélkül, hogy további részleteket közölt volna. Dél-Korea korábban határozottan ellenállt minden nyugati kérésnek, és kizárólag humanitárius segélyekkel segített Kijevnek. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy

 megindulhatnak a fegyverszállítások, amely sokkal nagyobb fordulatot hozhat a háború menetében, mint elsőre tűnik. 

Március elején Dél-Korea 500 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszer kölcsönadásáról állapodott meg az Egyesült Államokkal, nagyobb mozgásteret biztosítva ezzel Washingtonnak Ukrajna lőszerellátásában. Akkor még azért döntöttek a lőszerek kölcsönadása mellett az értékesítésük helyett, hogy minimalizálják a felhasználásuk lehetőségét az ukrajnai háborúban.  

Tengeri hadgyakorlatot tartott kedden a dél-koreai, az amerikai és a japán haditengerészet a dél-koreai Dzsedzsu sziget környékén. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten a felek célpontok követését, hírszerzési adatok megosztását és a válaszok összehangolását gyakorolták egy esetleges phenjani provokáció esetére.

 

19:50

Személycserék sorát hajtotta végre az SZBU-nál Zelenszkij

Leváltotta posztjáról többek között Jevhen Borzilovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei vezetőjét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – olvasható az államfő honlapján kedden közzétett rendeletben.

19:19

Nagy titokban eltemették Prigozsint

A nyilvánosságot kizárva, szűk családi és baráti körben temették el a Wagner-csoport egykori vezérét, Jevgenyij Prigozsint kedden Szentpéterváron – közölte Prigozsin vállalkozása, a Concord Telegram oldalán.

17:20

Hosszú idő után újra külföldre merészkedik Vlagyimir Putyin

Első külföldi útjára készül a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az ukrán gyerekek elrablása miatt kiadott elfogatási parancs óta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki októberben Kínába utazik majd. Az orosz államfő az Új Selyemút kapcsán rendezett fórumra hivatalos a témát ismerő források szerint.

17:00

Szankciószegő üzletembert fogtak a német hatóságok

A német hatóságok őrizetbe vettek egy üzletembert, aki a vádak szerint szankcionált elektromos alkatrészeket adott el Oroszországban, többek között olyanokat is, melyeket az Ukrajnában is bevetett Orlan-10 drónok gyártására használtak.

16:22

UNICEF: romokban az ukrán iskolák, a gyermekek harmada tud csak részt venni személyes tanórákon

Több mint 1300 iskolát romboltak le Ukrajnában a háború kezdete óta az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területeken, és számos további létesítmény súlyosan megrongálódott – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

15:44

Egyre jobban fáj Európának Ukrajna finanszírozása

Megakadtak a tárgyalások az Ukrajna megsegítésére szánt uniós finanszírozásról, miután Brüsszel a feszített tagállami költségvetések ellenére is megemelné a Kijevbe irányuló támogatás mennyiségét.

13:05

Bebizonyosodott: importalkatrészek nélkül is képesek repülni az oroszok

Sikeres volt az orosz SJ100-as repülőgép próbaútja, amelyhez már nem használtak importált alkatrészeket a nemzetközi embargó miatt – közölte kedden Gyenyisz Manturov orosz ipari miniszter hivatala. Számos orosz légitársaság a már forgalomból kivont repülőkből pótolja a szükséges alkatrészeket.

12:41

Prigozsin titkos temetése: kiszivároghatott a dátum és a helyszín – Putyin ódzkodik elmenni

Egyre biztosabb, mikor és hol vesznek búcsút a repülőgép szerencsétlenségben meghalt Wagner-vezértől. Felmerült annak lehetősége, hogy az orosz elnök is megjelenik a temetésen, ám a Kreml hűvös nyilatkozatot tett Putyin részvételéről.

12:17

Az ukrán csapatok előretörtek a déli fronton

Az ukrán csapatok mélyebben nyomultak be az orosz védelmi vonalakba a délkelet-ukrajnai Robotine közelében, amelyet állításuk szerint hétfőn visszafoglaltak – közölte kedden az ukrán hadsereg egyik szóvivője.

10:37

Súlyos gondokat okozhat a fronton az orosz gyalogság hiánya

A hadműveletek intenzitása és az átcsoportosítások alapján az Institute for the Study of War háborúkutató intézet arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország gondokkal küzd az Ukrajnában bevethető képzett gyalogos egységek számával.

09:58

Ukrán drónokat lőttek le két orosz város felett

Az orosz légvédelem ukrán drónokat lőtt le Tula és Belgorod régiók felett – közölte kedden a moszkvai védelmi minisztérium. Két drónt semmisítettek meg a légvédelmi egységek a Moszkvától délre fekvő Tula régió felett – közölte az orosz védelmi tárca a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

08:49

Ki tud-e mászni Ukrajna az adóssággödörből?

A háború kezdete óta Ukrajna GDP-arányos államadóssága jelentősen megnőtt, már megközelíti a százszázalékos lélektani határt. A már meglévő adósságok törlesztése érdekében az állam kénytelen újabb kölcsönöket felvenni. Az ilyen típusú „függőség” végső következménye a szuverén csőd lehet, ami az ország fizetőeszközének ellenőrizetlen leértékelődését, ennek következtében pedig a lakosság életszínvonalának jelentős csökkenését eredményezheti.

08:35

Sufnituninggal illesztik a nyugati vadászgépeket az ukrán légiflottába

Innen-onnan összeszedett fegyverrendszereket kell összehangolni. Az ukrán haderő megörökli a NATO kompatibilitási problémáit.

Dél-Korea Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek