Közélet

Dél-Korea félmillió tüzérségi lőszert ad kölcsön az USA-nak, nehogy véletlenül Ukrajnába kerüljenek

Dél-Korea tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy nem küld Ukrajnába halált okozó eszközöket, sem fegyvert, sem lőszert. Az ország attól tart, hogy amennyiben eladja a tüzérségi lőszert az Egyesült Államoknak, akkor azokat Washington a sajátjaként tovább is adná az ukránoknak. Ezt a problémát megkerülve végül nem eladta, csak kölcsönadta a lőszereket Szöul, arra a célra, hogy az USA feltölthesse velük a magcsappant készleteit.

Dél-Korea 500 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszer kölcsönadásáról állapodott meg március elején az Egyesült Államokkal, nagyobb mozgásteret biztosítva ezzel Washingtonnak Ukrajna lőszerellátásában – jelentette szerdán kormányzati forrásokra hivatkozva a Donga Ilbo című dél-koreai napilap.

tüzérségi lőszer
Fotó: Shutterstock

A lap meg nem nevezett forrásai elmondták: 

a dél-koreai kormány azért döntött a lőszerek kölcsönadása mellett az értékesítésük helyett, hogy minimalizálja felhasználásuk lehetőségét az ukrajnai háborúban. 

A muníció csak az Egyesült Államok saját készletének feltöltését szolgálhatja Szöul kikötése szerint. Ezek az információk – legalábbis Dél-Koreára vonatkozóan – alátámasztják azokat a titkos amerikai dokumentumokat, amelyek az idén kikerültek az internetre.

Miután az amerikai kormány tavaly százezer tüzérségi lőszert vásárolt a jelentős lőszergyártó Dél-Koreától, majd februárban még legalább ugyanennyit kért, az ázsiai ország kormánya más megoldást keresett a rendelés teljesítésére. A lap forrása szerint azt találták ki, hogy sokkal több lőszert szállítanak az amerikai igények kielégítésére, de csak kölcsönadják őket. Ezáltal Szöul hű maradhatott ahhoz az elvéhez, hogy nem juttat Ukrajnának halált okozó eszközt.

Pentagon-iratok: az amerikai hírszerzés magyar vezetőket is megfigyelhetett

Telefonra telepített poloska segítségével kémkedhettek a célszemélyek után.

Bár a dél-koreai védelmi és az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy Szöul és Washington között folytak tárgyalások tüzérségi lőszerek szállításáról, a megállapodás véglegesítéséről egyelőre nem adtak ki hivatalos jelentést.

Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter újságíróknak azt mondta: nem erősíti meg a lap információit, és hangsúlyozta: a kormány

változatlanul ellenzi, hogy halált okozó fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

A kiszivárogtatással 53 titkos, illetve az amerikai védelmi minisztérium napi jelentéseiben szerepelő minősített irat került ki az internetre, amelyek az ukrajnai háborúról szóló tervek és adatok mellett hírszerzési információkat tartalmaztak Egyiptomból, az Egyesült Arab Emírségekből és Dél-Koreából. Az utóbbiról szóló hírszerzési információk között szerepel, hogy Szöul nehezen képes összeegyeztetni kimaradási szándékát az ukrajnai konfliktusból, valamint azt, hogy nyugati szövetségesei nyomására részt vegyen Ukrajna katonai megsegítésében. Szöul elsősorban gazdasági kapcsolatai, valamint az Észak-Koreára is kiterjedő orosz befolyás miatt igyekszik elkerülni, hogy konfliktusba kerüljön Moszkvával.

 

Dél-Korea USA lőszer
Kapcsolódó cikkek