Közélet

Beadja a derekát Szöul: Dél-Korea is beszállhat az ukrajnai háborúba

A távol-keleti ország eddig ellenállt a nyugati kéréseknek és nem volt hajlandó fegyvereket szállítani Kijevnek, ám ez most változhat. Összegyűjtöttük, mit is jelent ez a háború menetében.

Fordulat állhat be Dél-Korea tartózkodásában, a Reuters hírügynökség értesülései szerint Jun Szuk Jol elnök immár hajlandó változtatni Szöul eddigi hozzáállásán, és mégis szállíthatnak fegyvereket Ukrajnának. Dél-Korea eddig határozottan ellenállt minden nyugati kérésnek, és kizárólag humanitárius segélyekkel segített Kijevnek. Most viszont megindulhatnak a fegyverszállítások, amely sokkal nagyobb fordulatot hozhat a háború menetében, mint elsőre tűnik. 

South Korean Army soldiers take part in a live fire military exercise during the Defense Expo Korea (DX Korea) at a training field near the demilitarized zone separating the two Koreas in Pocheon on September 20, 2022. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Fotó: Anthony Wallace / AFP

Dél-Korea ugyanis a világ egyik legerősebb és legfejlettebb hadseregével büszkélkedhet, amelyet nemcsak Észak-Korea ellen fejlesztettek az elmúlt évtizedekben, de időközben annyira ütőképessé vált, hogy immár Kínával is felvehetné a versenyt egy esetleges támadás során. A dél-koreai hadiipar messze földön híres, technológiában az amerikaival vetekszik, nem csoda, hogy egyre több NATO-tagállam inkább Szöultól vesz fegyvereket, nem pedig az Egyesült Államoktól. Így döntött nemrég Lengyelország is, amely tankokat, lövegeket vásárol a következő években Dél-Koreától, több milliárd dollár értében. 

A Reuters interjújában a dél-koreai elnök azzal indokolta az esetleges döntést, hogy Ukrajnában egyre több atrocitás éri a civileket és folyamatosan megsértik a nemzetközi egyezményeket. Jun mindezt azelőtt mondta, hogy jövő héten Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnökkel találkozik. Ez újabb lökést adhat a dél-koreai fegyverszállításoknak. 

Mit adhat Ukrajnának Dél-Korea?

Amíg nem születik döntés, addig ezt nehéz meghatározni, de az egyik fő termék a tüzérségi lövedék lehet. Dél-Koreának óriási tartalékai vannak 155 milliméteres lövedékekből és könnyen lemondhat a raktára bizonyos részéről Ukrajna javára, Kijev ugyanis lassan teljesen kifogy ezekből, miután naponta több ezret lőnek ki az oroszokra.  

Március elején Dél-Korea 500 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszer kölcsönadásáról állapodott meg az Egyesült Államokkal, nagyobb mozgásteret biztosítva ezzel Washingtonnak Ukrajna lőszerellátásában. Akkor még azért döntöttek a lőszerek kölcsönadása mellett az értékesítésük helyett, hogy minimalizálják a felhasználásuk lehetőségét az ukrajnai háborúban.

A muníció csak az Egyesült Államok saját készletének feltöltését szolgálhatja Szöul kikötése szerint. Ez várhatóan nemsokára megváltozik. 

Ezenfelül ugyanis akár K9-es ágyúkat, K2 tankokat és Csunmu rakétavetőket is adhatnak, amelyek sokkal precízebbek és erősek, mint amilyenek az oroszoknak vannak. Egy nagyszabású fegyvertámogatás új lökést adhatna az ukrán hadseregnek, hogy megindítsák az offenzívát a megszálló erők ellen. Persze az is kérdés, hogy mit szól ehhez Kína. 

Emiatt is mondta azt a dél-koreai elnök, hogy a döntést alaposan meg kell fontolniuk, mert egyik oldalt sem szeretnék nyíltan magukra haragítani. 

 

 

fegyverszállítások Dél-Korea Ukrajna hadiipar hadsereg
Kapcsolódó cikkek