BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ősi magyar kajszifajták estek el a fagykor, az újak mentették meg a szezont

A somogyi termelők tudatos fajtaválasztással igyekeztek menteni a lekvárnakvalót.

A tavaszi fagyok egyes helyeken csak kisebb, míg másutt teljes terméskiesést okoztak. A somogyi barackültetvények is jelentős károkat szenvedtek el az idén tavasszal – írja a Sonline.

20220715 PécsIllusztrációKajszi, nektarin és őszibarack kínálat a pécsi VásárcsarnoknálFotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN 20220715 Pécs

Illusztráció
Kajszi, nektarin és őszibarack kínálat a pécsi Vásárcsarnoknál
Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN
Fotó: Laufer László /  Dunántúli Napló

A hagyományos, régi magyar fajták nagy része elfagyott tavasszal Mózer Gyula hácsi barackosában, de azért akadt olyan, amelyik túlélte a mínuszokat. 

A korai fajták elfagytak, de a Bergeron megmaradt a nagy hidegben

– mondta Mózer Gyula a Sonline-nak.

Hácson a tavalyi terméshez képest 60 százalékos az idei szüret eredménye, 

a harminc éve telepített fák a mostani viszontagságoknak már nem állnak ellen.

A fagy még úgy is tarolt, hogy rügyfakadáskor füstöltek a gyümölcsösben a termés megóvása érdekében – írták.

A klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az ültetvényekre, ezért elkerülhetetlen az új, ellenállóbb fajták telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a korszerű termesztési módszerek elterjesztése – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös közleményéből. Mózer Gyula koránál fogva már nem tervez új telepítésbe kezdeni. Mint mondta:

A fiatalok már nem akarnak gyümölcstermesztéssel foglalkozni, mert ez nehéz munka, és hozzáértő szakemberből is egyre kevesebb van.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.