A hírhedtté vált orosz zsoldossereg, a Wagner csoport kihasználja a jelenlegi instabil helyzetet Nigerben – véli az Egyesült Államok külügyminisztere. Antony Blinken szerint a puccsot végrehajtó junta a zsoldosok segítségét kérhette a hatalomátvételhez. Köztudott, hogy a Wagner csoport tagjai jelen vannak a Nigerrel szomszédos Maliban.

Niger's National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) Colonel-Major Amadou Abdramane (2nd R) is greeted by supporters upon his arrival at the Stade General Seyni Kountche in Niamey on August 6, 2023. Thousands of supporters of the military coup in Niger gathered at a Niamey stadium Sunday, when a deadline set by the West African regional bloc ECOWAS to return the deposed President Mohamed Bazoum to power is set to expire, according to AFP journalists. A delegation of members of the ruling National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) arrived at the 30,000-seat stadium to cheers from supporters, many of whom were drapped in Russian flags and portraits of CNSP leaders. (Photo by AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by - has been modified in AFP systems in the following manner: [Colonel-Major Amadou Abdramane] instead of [Colonel-Major Amadou Adramane]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: AFP

Blinken nem hiszi, hogy a juntát a Wagner bujtotta fel a puccsra, de úgy gondolja, hogy az oroszok most megpróbálhatják kihasználni az országban kialakult káoszt. Az Egyesült Államok attól tart, hogy a káoszt kihasználva a zsoldosok növelhetik a befolyásukat a Száhel-övezetben – írta meg a BBC.

Mindenhol, ahová a Wagner betette a lábát, halál, pusztítás és kizsákmányolás járt a nyomukban

– mondta kissé költőien Blinken. Hozzátette, hogy Nigerben a helyzet most nagyon bizonytalan. Arról is beszélt, hogy az afrikai országban most az történik, ami bárhol, ahol a Wagner megjelent.

A háború küszöbén Afrika a nigeri puccs miatt

Több ország is beavatkozna a puccs után, miközben a hadseregről sem tudni, kihez hű igazán.

Mind az Egyesült Államok, mind Franciaország is működtet katonai bázist Nigerben. Ezeket a szélsőséges iszlamista csoportok elleni harc miatt telepítették. Jelenleg Niger a francia csapatok fő bázisa a térségben. Korábban Maliban állomásozott a legnagyobb francia hadtest, de innen egy puccsot követően távozniuk kellett.

A Wagner csoportnak több ezer harcosa van olyan országokban, mint a Közép-afrikai Köztársaság és Mali. A zsoldosseregnek jövedelmező üzleti érdekei vannak a területen, illetve segítenek fenntartani az afrikai országok és Oroszország közötti gazdasági és diplomáciai kapcsolatot.

Bár Blinken igyekezett tartani magát ahhoz, hogy a nigeri puccsban nem volt része a Wagner csoportnak. Ennek ellenére 

a téma felvetése is azt az érzetet kelti, mintha az USA gyanakodna rá, hogy a Wagner besegíthetett a hatalomátvételbe.

Egy a Wagner csoporthoz köthető Telegram-csatornán megjelent egy bejegyzés, miszerint a zsoldossereg nagyjából 1500 vadászgépet küldött Afrikába az elmúlt héten. A hétfői poszt azt nem részletezte, hogy a fegyvereket hol állomásoztatják, de sokan Niger térségére gyanakszanak.

A Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin a Telegram-csatornáján tett közzé egy üzenetet, amelyben sürgeti a nigeri juntát, hogy hívják be segíteni a harcosait az országba.

Annyi biztos hogy a puccs óta a franciaellenes közhangulat felerősödött, miközben tömegek vonultak az utcára oroszbarát üzenetekkel. Hasonló volt az eset Maliban és Burkina Fasóban, ahol az országot átrendező puccsok után szintén oroszbarát hangulat alakult ki.

A két országból követeket küldtek Niger fővárosába, Niamey-be, hogy biztosítsák a junta vezetőit, szükség esetén katonai segítséget küldenek az új rendszer fenntartása érdekében.

Eközben a nyugat-afrikai ECOWAS szövetség tagjai felszólították a juntát, hogy állítsák vissza a demokratikusan megválasztott hatalmat az országban, azonban ezt a határidőig megtagadták Nigerben.

A nigeri junta az ország volt pénzügyminiszterét, Ali Mahaman Lamine Zeine-t nevezte ki az ország új miniszterelnökévé a puccs után.