Miután a Nigert vezető junta számára a  Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által adott ultimátum lejárt, és a puccsisták az ország légterét is lezárták, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy lángba boruljon Nyugat-Afrika.

Az ECOWAS azt szeretné elérni, hogy újra visszahelyezzék hivatalába az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot, akit július végén távolítottak el pozíciójából. A puccs vezetője, az elnöki gárda parancsnoka, Omar Tchiani vette át a vezetést a múlt héten, aki 12 éve védi az ország élén állókat, ám zavarta, hogy a terrorellenes csapatok kapják az erőforrásokat, miközben Bazoum 2021-es beiktatása előtt is megakadályozott egy puccsot.

A helyzetet bonyolítja, hogy Niger az egyik legfontosabb központja a dzsihadista csoportok ellen küzdő francia és amerikai csapatoknak, ráadásul Bazoum az ország egyik első, demokratikusan megválasztott elnöke, aki többek között a nemek közötti egyenlőségért is tett lépéseket. 

Supporters of Niger's National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) wave Niger and Russian flags as they demonstrate in Niamey on August 6, 2023. Thousands of supporters of the military coup in Niger gathered at a Niamey stadium Sunday, when a deadline set by the West African regional bloc ECOWAS to return the deposed President Mohamed Bazoum to power is set to expire, according to AFP journalists. A delegation of members of the ruling National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) arrived at the 30,000-seat stadium to cheers from supporters, many of whom were drapped in Russian flags and portraits of CNSP leaders. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

A Száhel-övezetben Niger lenne a hetedik ország, ahol sikeres puccs zajlott 2020 óta. Ezen országok között van Mali és Burkina Faso is, amelyek jelezték is, hogy ők a puccsisták oldalán avatkoznának be, miközben ők is tagjai az 1975-ben alapított ECOWAS-nak. A szervezet részéről Nigéria és több más ország is jelezte, hogy küld csapatokat a junta ellen. Tchiani Maliba követet is küldött a múlt héten, és Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér is felajánlotta szolgálatait a puccsisták oldalán.

Az ECOWAS a múlt héten súlyos szankciókat is bevezetett a hatalomátvétel után Nigerrel szemben, és 

veszélybe kerültek az ország költségvetésének 40 százalékát kitevő külföldi – főként amerikai és francia – segélyek is. 

Noha Bazoumot Tchiani az elnöki testőrség élén tervezett változtatások miatt mozdította el a székéből, az amerikai pénzen felszerelt hadsereg nem lépett a védelmében. Ironikus módon több egység ekkor dzsihadisták ellen küzdött. A The Wall Street Journal szerint a katonák a WhatsAppon beszélték meg, hogy közbeavatkozzanak-e, de parancsot erre nem kaptak.

 

Ráadásul, bár megfigyelők szerint a térségre egyre nagyobb figyelmet szánó Oroszország nem vett részt a puccsban, Moszkva siet kihasználni a helyzetet, és a Wagner csoport is bejelentkezett már. Mindeközben a térséget egyre inkább elhanyagolta az Egyesült Államok, amelynek sem Nigerben, sem Nigériában nem volt nagykövete, de még a térséget felügyelő különleges megbízottja sem. Mindeközben Moszkva hídfőállásokat épített ki Nyugat-Afrika egyre több államában.

Children walk past burned cars outside the headquarters of president Bazoum's Nigerien Party for Democracy and Socialism in Niamey on August 7, 2023. Niger's military rulers were on Monday in defiance of an ultimatum to restore the elected government as the threat of possible military intervention was still on the table. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Meggyengültek Franciaország pozíciói is, melyeket a gyarmati múlt sérelmei is aláástak, így Oroszország könnyen léphetett fel például Maliban és Burkina Fasóban – írja a Foreign Policy.

Bár az ECOWAS alapvetően gazdasági társulás, korábban számos országban avatkozott közbe katonailag, ám szemben a legutóbbi, gambiai akcióval, most jóval nehezebb dolga lehet. Ugyanis míg Gambia kisebb haderővel rendelkezik, és a térség leggyengébb állama, Niger hadereje jelentős, és területileg is nagy. Az ország ráadásul fontos támaszpont a Boko Haram és az Al-Kaida elleni harcban. Elvesztése mind a Wagner, mind a dzsihadisták elleni harcban visszalépést hozna.