Ausztráliában elsőként betiltották szerdán Tasmaniában a náci karlendítést és jelképeket. Elise Archer igazságügyi miniszter szerint ez egy erőteljes jelzés, amely azt üzeni, hogy a gyűlöletnek nincs helye a szigeten. A karlendítés mellett a náci jelképek, így a horogkereszt közszemlére tétele is tilos lesz.

Fotó: Shutterstock

A gyűlölet minden megnyilvánulását elítéljük közösségünkben

– jelentette ki le Archer.

A tilalom megszegőit 3 hónapig terjedő börtönbüntetés fenyegeti majd, ha a jogszabály érvénybe lép.

Tasmania igazságügyi minisztere kiemelte, hogy a törvény figyelembe veszi, hogy a horogkeresztnek milyen jelentősége van a buddhista, hindu vagy dzsain hívők számára, ezért vallási, kulturális, tudományos és oktatási céllal a jelkép továbbra is felhasználható. A tárcavezető kiemelte, hogy ez az első ilyen törvény Ausztráliában, és hozzá fog járulni, hogy Tasmania befogadóbb és biztonságosabb hellyé váljon.

Victoria államban tavaly hoztak törvényt a horogkereszt betiltásáról, de abban a jogszabályban a karlendítést egyelőre nem tiltották be, de már folyamatban van az erre vonatkozó törvénymódosító javaslat előkészítése. Már szövetségi szinten is készül jogszabálytervezet a náci jelképek közszemlére tételének és a náci relikviák kereskedelmének betiltásáról, de a karlendítést az a javaslat sem érinti.

Horogkeresztre hasonlító emojit készített magának a kriptotőzsde

Noha a szvasztika valóban jóval régebb szimbólum, mint a náci Németország, a második világháború óta a legtöbb embernek nem a hindu mitológia jut az eszébe arról. Ezt nem vette figyelembe a Binance, amelyet a világ legnagyobb forgalmú kriptotőzsdéjének tartanak, amikor tavaly élt azzal a lehetőséggel, hogy saját emojit tervezzen magának a Twitteren.